Obilježen Svjetski dan borbe protiv dijabetesa /VIDEO/

Povodom međunarodnog dana borbr protiv diabetesa, danas su, u organizaciji JZU Bolnica “Sveti Vračevi” i Udruženja “Diabeta”, kao i Doma zdravlja Bijeljina, u našem gradu organizovani besplatni preventivni  pregledi, na nekoliko lokacija.

Dijabetes je veoma ozbiljna bolest ukoliko je u poodmakloj fazi i može da izazove mikro i makro vaskularne komplikacije, ali do njih neće doći ako se otkrije na vrijeme i ukoliko se propisana terapija uzima redevno, te slušaju savjeti ljekara vezano za ishranu i stil života.

Nažalost, broj oboljelih od dijabetesa sve je veći iz godine u godinu, a samo u Bijlejini ima oko 10.000 registrovanih pacijenata, te je prevencija ključ za njeno suzbijanje.

Današnja akcija se može smatrati  uspjelom jer je otkriveno nekoliko desetina naših sugrađana koji su imali povišene vrijednosti.

Prema raspoloživim podacima, u posljednje dvije godine od dijabetesa je preminulo više pacijenata nego od kovida 19.    Mobilni timovi i ubuduće će organizovati preventine preglede, ali i bez toga naši sugrađani mogu provjeriti nivo šećera u krvi u zvaničnim zdravstvenim institucijama i ordinacijama, ali i u apotekama, ukoliko posumnjaju na neki od simptoma dijabetesa – jer kako kaže poznata izreka – bolje spriječiti nego liječiti.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *