Obilježen dan stradanja boraca na Banj Brdu /VIDEO/

Dan sjećanja na 33 borca Vojske Republike Srpske koja su poginula na današnji dan 1993. godine na Banj Brdu i sve poginule i umrle borce u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu sa područja Tuzle, obilježen je danas u Bijeljini.

U organizaciji boraca Semberije na Gradskom groblju u Pučilama kod Spomenika podignutog u slavu i čast poginulih i umrlih boraca, položen je vijenac i evocirane uspomene na taj tragični događaj.

Prema riječima predsjednika Boračke organizacije Bijeljina Miodraga Stevanovića, u teškim borbama na Majevici na Vaskrs te 1993. godine za jedan dan poginula su 33 borca Vojske Republike Srpske /VRS/ Prvog bataljona Druge majevičke brigade.

“Okupili smo se danas u njihovu čast, ali i u čast i slavu svih boraca sa područja Tuzle, čijih je 205 imena uklesano na ovom spomeniku. Oni zasllužuju naše veliko poštovanje jer, svi protjerani sa svojih ognjišta, nastavili su da se bore za Republiku Srpsku, svi su našli utočište u Semberiji u raznim jedinicama Istočno-bosanskog korpusa VRS, dajući veliki doprinos za očuvanje Republike Srpske”, rekao je Stevanović novinarima.

On je napomenuo da je zasluga tih ljudi još veća jer nisu, kaže Stevanović, otišli u “bijeli svijet” nego su ostali i hrabro se borili sa svojim saborcima.

“Nažalost njih 205 je poginulo i u njihovu slavu danas evociramo sjećanja i polažemo vijenac i cvijeće”, rekao je Stevanović, dodavši da oni nikada neće biti zaboravljeni.

Miladin Vasić, jedan od komandanata tog bataljona, koji je ostao živ jer je prethodno bio ranjen i nije bio na položaju, kaže da su to jutro na Vaskrs muslimanske diverzantske jedinice prišle iza leđa srpskih branilaca.

“Ušli su polako, zaobišli komandu, minobacače, zarobili naše borce. Stigli su nam i u pomoć specijalne jedinice VRS, pomogli nam”, rekao je Vasić novinarima.

Slaviša Vujanović, potpredsjednik Zavičajnog udruženja Tuzlaka, rekao je da je ovo tužan dan za sve borce, Tuzlake, kada svi zajedno odaju počast poginulima i svim žrtvama odbrambeno-otadžbinsko rata.

“Nećemo zaboraviti ni porodice niti žrtve, kao ni taj kobni dan kada stradaše srpski borci tuzlanskog kraja i cijele regije”, rekao je Vujanović.

Zbog vanrednog stanja i mjera koje su na snazi usljed epidemije virusa korona, danas je organizovano samo polaganje vijenaca ispred Spomen-obilježja i date izjave novinarima, bez većeg okupljanja i prigodnog programa koji je povodom obilježavanja ovog značajnog datuma priređivan prethodnih godina.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *