O starima nemo ko da brine: Sve više osoba u staračkim domovima /VIDEO/

Evidentno je da na području Srpske populacija stari, a radno sposobni gotovo svakodnevno trajno odlaze u inostranstvo. Broj novorođene djece nije za pohvalu, a ono što je dodatno alarmatno u Bijeljini jeste podatak da o starima više nema ko da se brine, pa je tako uočen rast broja onih koji duboku starost dozive u staračkim domovima.

U prilog činjenici da su stara I nemoćna lica gotovo zaboravljena ne samo na zapadu nego I kod nas, govorio je I demograf Stevo Pašalić, koji već godinama upozorava na enormno odseljavanje ljudi sa ovih prostora.

Prethodno su u Centru za socijalni rad istakli da pored problematike koja se tiče starije populacije konstantno se javlja potreba za razvijanjem novih usluga.

Rad pri ostvarivanju prava, je jedna konstana u Centru za socijalni rad, navela je Mila Stojanović predstavljajući izvještaj Centra za soacijalni rad u Skupštini grada Bijeljina.

Novčana davanja, kažu demografi, treba I pozitivna su za svaku zemlju, ali donose najmanje efekte kada je u pitanju zadržavanje mladih na našim prostorima. Rješenje vide u nedemografskim mjerama, koje se tiču kvaliteta  obrazovanja kao prve polazne tačke, a onda obezbjeđivanje dobrog I sigurnog posla za majke I ono što bi trebalo jeste besplatan boravak djece u vrtićima.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, X nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *