Novoizgrađeni sistem uskoro u funkciji, prve godine navodnjavanje usjeva besplatno /VIDEO/

Izgradnja sistema za navodnjavanje na području Crnjelova i Batrkovića u Bijeljini donosi funkcionalan sistem za navodnjavanje na 1.000 hektara.

Za mjesec dana u funkciju će biti pušten sistem u Crnjelovu koji je pokrio površinu od 500 hektara zemlje. Projekat je vrijedan oko 4,5 miliona maraka.

Dogodine će u funkciji biti i sistem vrijedan oko 5 miliona maraka u Batkoviću. 85 odsto sredstava obezbijedila je Vlada, dok 15 odsto iznose ulaganja lokalne zajednice u ove projekte.

Novoizgrađeni objekat zagledao je i poljoprivrednik Savo Gajić, kaže velelepno izgleda, ali se pita kakva će biti cijena korištenja za proizvođače, koji su kako tvrdi suopčeni sa problemima plasmana svoje robe iz godine u godinu.

Korištenje sistema u Donjem Crnjelovu koji će uskoro biti u funkciji, biće ove godine besplatno.

Radove na izgradnji sistema za navodnjavanje i rekonstrukciju kanala u Semberiji izvodi preduzeće Higra.

Radove je obiša ministar Boris Pašalić, onim što je zatekao na terenu je kaže zadovoljan. Pumpne stanice na ovom mjestu obezbijediće snabdijevanje vodom i za sistem Crnjelovo i za sistem u Batkoviću.

Poljoprivrednik Dragan Živanović zainteresovan je da u buduće koristi ovaj sistema kako bi vodom napojio proizvodna polja. Potrebe za navodnjavanjem kaže već ima.

Prate proizvođači meteorološka predviđanja ali i iskustvo iz prethodnih nekoliko godina, pa kažu da je suša tokom proizvodne godine gotovo postala uobičajena pojava, s kojom se nadmeću kako bi spasili proizvodnju.

Uzgaja Dragan povrće na oko 15 hektara oranice, dok je žitaricama pripalo 20 hektara zemlje. Kalkulacije oko utroška vode nije pravio ali očekuje, da će uz sistem navodnjavanje na njivama biti više nego dobro.

Predviđenom, dinamikom ne ide izgradnja drinskog nasipa za šta su sredstva već obezbijeđena, pa je svakom poljoprivredniku čije će zemljište na trasi nasipa biti izuzeto ponuđena cijena za zemljište od 4 marke, ukoliko u narednih mjesec dana ne pristanu, biće proglašen javni interes i ući će se u izgradnju nasipa, a oni koji ne budu željeli da ustupe svoje zemljište po ranije određenoj cijeni, to će im biti plaćeno za mnogo manji izunos novca.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *