Novine u Pravilniku za podsticaje u poljoprivredi

Ovogodišnjim Pravilnikom o načinu i uslovima podsticaja u poljoprivrednoj proizvodnji predviđeno je da se u gradu Bijeljini podsticaji mogu ostvariti za podršku organizovanom otkupu povrća, voća i roda duvana za 2020. godinu, organizovan otkup pšenice roda 2021. godine, podršku stočarstvu, podizanju novih zasada voća, plasteničkoj proizvodnji i navodnjavanju, odnosno izgradnji infrastrukture.

Finansijska sredstva su predviđena i za slučajeve vanrednih i nepredviđenih situacija, pomoć udruženjima, troškove kamata, edukaciju poljoprivrednih proizvođača, sertifikovanje poljoprivredne proizvodnje, sufinasiranje analize zemljišta, nabavku osnovnog stada i plastenika, kao i poboljšanje kvaliteta poljoprivrednog zemljišta.

„Prethodnih godina nije bilo premija za proizvedenu i prodatu pšenicu, a ove godine je predviđena u iznosu 2 pfeninga po kilogramu, odnosno maksimalno po korisniku do 1200 KM. Planirano je da to bude redovna godišnja mjera, za razliku od dosadašnje prakse, kada je ova mjera uvođena samo u izbornim godinama”, ističu iz gradskog Odjeljenja za poljoprivredu.

Novina je da će pčelari na osnovu ovog Pravilnika dobiti sredstva preko svojih udruženja, 80 KM po korisniku do 30 pčelinjih društava, a preko 30 društava 120 KM po korisniku.

Takođe, novo u odnosu na prethodne pravilnike je podrška za uzgoj kvalitetno priplodnih suprasnih nazimica, a podsticaj mogu očekivati poljoprivrednici koji u ovoj godini proizvedu najmanje pet nazimica.

Podsticaj će iznositi 100 KM po nazimici, a maksimalno 1000 KM po korisniku.

Prava na podsticajna sredstva Agrarnog fonda grada Bijeljina imaju pravna lica (za pojedine vrste podsticaja navedene u određenom članu) i fizička lica koja se bave poljoprivrednom proizvodnjom na teritoriji grada Bijeljina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.