Novi način upisa prvačića u RS: Prijavite dijete putem interneta /VIDEO/

Roditelji čija će djeca ove godine postati prvačići svoje mališane treba da prijave za upis putem internet-aplikacije „eUpis“ koju je izradilo Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske u saradnji sa softverskom kompanijom „Lanaco“, a rok za predupis je 15. mart.

Mališani rođeni 2017 godine i stariji koji ranije nisu upisani u osnovu školu , od ove godine vrše prijave putem aplikacije “eUpis”. Ministarstvo prosvjete i kuluture RS uvelo je ovu novinu , a sve sa ciljem brže obrade podataka. Predupis posredstvom internet aplikacije počeo je prvog februara , i trajaće do 15. marta.

Aplikaciji se pristupa tako što se na pretraživaču „Gugl“ ukuca pomenuta adresa, roditelji od ove godine neće morati da obezbjeđuju rodne listove i uvjerenja o prebivalištu, dovoljno je da putem aplikacije daju saglasnost da tim dokumentima pristupi ovlaštena osoba iz škole u koju upisuju dijete. Ono sto je važno istaći , da prijava za predupis putem interneta jedini je model prijave.

Trend broja djece koja će postati prvačići je u kontinuitetu sličan broju koji je bio i prethodnih godina.

Kada roditelji popune sve podatke putem internet aplikacije , biće obaviješten o tačnom datumu razgovora za upis njihovog djeteta u prvi razred, te termin ljekarskog pregleda bez kojeg nije moguće upisati prvačića u školu. Ne tako davno , uveden je i elektronski dnevnik, iz koga se već sada izvlače i štampaju svjedočanstva, a knjižica u starom obliku je zadržana samo za đake od prvog do petog razreda, na kraju godine. Sada je tu „eUpis“ i sigurno je da se krećemo ka još nekim oblicima digitalizacije u budućnosti“, navode iz obrazovnih ustanova.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *