Nove mjere pri ulasku u Srbiju: Na granici se mjeri temperatura, sumnjivi idu u kovid ambulantu

Svi koji ulaze u Srbiju, nebitno da li su stranci ili državljani Srbije, na granici dobijaju zdravstveno upozorenje i mjeri im se tjelesna temperatura, a svaki sumnjiv slučaj na koronu, pravo sa granice će biti upućen u kovid ambulantu.

Ovo pravilo važi od kada je pojačan zdravstveni nadzor na granicama, a što je počelo da se primjenjuje ovih dana, zapravo od kako je korona buknula u zemljama u okruženju, a gdje trenutno boravi određen broj građana na ljetovanju.

Kako se saznaje, oni sa simptomima korona virusa, kojima se mjeri temperatura i koji su samim tim i sumnjivi na kovid 19, biće upućivani u kovid ambulante. Tamo će im biti urađeni pregled, rendgen pluća, kao i testiranje na ovaj virs, a po potrebi i hospitalizacija.

U Srbiji se inače sve glasnije priča o mogućoj dvonedjeljnoj izolaciji za srpske državljane po poravtku sa odmora iz zemalja okružanja, gdje je korona podivljala posljednjih dana i nedjelja.

Do tada, na granicama će se primjenjivati ove mjere, a svaki građanin Srbije dobiće i zdrastveno upozorenje, koje izdaju Ministarstvo zdravlja Srbije i Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”.

Tu su navedeni savjeti kako osoba da se ponaša zbog epidemije korona viursa, ali i brojevi telefona ustanova kojima mogu da se jave ukoliko su bolesni ili imaju simptome kovida 19.

U upozorenju je kroz osam tačaka navedeno kako se treba ponašati tokom boravka u Srbiji, ili nakon povratka u zemlju, kako bi se spriječilo dalje širenje virusa.

Naodi se tako da u narednih 14 dana trebalo bi da smanji komunikaciju sa drugim ososbama u domaćinstvu, radnom ili javnom mjestu.

Tu su detaljni savjeti o dezinfekciji i ponašanju. Takođe, u uputstvu je navedeno da treba izbejgavati bliski kontakt sa osobama koje imaju simptome infekcije, izbjegavati pozdravljanje i ljubljenje, uz obaveznu distancu od jednog metra.

Takođe, obavezno je nošenje maski u zatvorenim prostorijama, i ukoliko neko osjeti simptome infekcije organa za disanje, među kojima spadaju povišena temperatura, kašalj, kijavica, curenje iz nosa, potrebno je odmah staviti masku, izbjegavati kontakte sa drugim osobama i javiti se telefonom epidemiologu instituta ili zavoda za javno zdravlje nadležnog za područje boravka.

(Blic)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *