Njemački sud zbog Hitlera zabranio registraciju “HH 1933”

Viši upravni sud u Minsteru u Njemačkoj zabranio je upotrebu automobilskih registarskih oznaka “HH 1933” jer previše asociraju na period nacionalsocijalizma i dolaska Hitlera na vlast, te se time kosi s pravilima poštovanja morala i običaja.

– Kombinacija slova i brojki je, na temelju opšteg poznavanja istorije, pogodna za povezivanje s nacionalsocijalističkim režimom, što se kosi sa zakonom o zabrani kršenja pravila morala i običaja – stoji u obrazloženju suda.

HH 1933 asocira na nacionalsocijalistički pozdrav “Hajl Hitler”, a 1933. je godina kada je Hitler na čelu nacionalsocijalisti.

Viši upravni sud time je odbacio tužbu muškarca uz zapadnonjemačkog Virsena, u blizini granice s Holandijom, kom je nadležna gradska služba prvo dala odobrenje za spomenute pločice, ali ih je nakon pritužbe javnog građanina povukla.

Vlasnik se potom obratio sudu u Dizeldorfu koji je odbio njegov zahtjev, zbog čega se obratio višem sudu u Minsteru koji je potvrdio odluku nižeg suda.

Uzdizanje i odobravanje razdoblja nacionalsocijalizma u Njemačkoj zabranjeno je Zakonom o širenju nacionalne i rasne mržnje, a za nepoštovanje zakona predviđene su kazne od tri mjeseca do pet godina zatvora.

(Telegraf.rs/Hina)

Pratite nas na Facebook-u i Youtube-u

Komentari: