Nikšić i Danilovgrad na nogama – Nikad više vjernog naroda u litijama

Hiljade vjernika učestovalo je u litijama i na molebanima koji su služeni u gradovima širom Crne Gore, a prema procjenama sveštenstva, nikad više naroda kao večeras nije bilo u Nikšiću i Danilovgradu.

Molebanom u nikšićkom Sabornom hramu Svetog Vasilija Ostroškog i svečanom litijom ponovo su vjernici iskazali nezadovoljstvo Zakonom o slobodi vjeroispovijesti.

Nikšić

Protojerej stavrofor Boris Brajović rekao je da su litije i ljubav ovih dana osvijetlili Crnu Goru da bi je “obnovili, preporodili i ispunili svakim blagoslovom”.

On je istakao da “toplina pogleda na ljudima na litijama najbolje govori da se osjeća prisustvo onoga koji je sišao sa nebeskih litica da bi sabrao narod na ulicama”.

“To je noćas Crna Gora, ulice i trgovi ljudskog lica koje je obasjano onom radošću susreta čovjeka i Gospoda”, dodao je Brajović.

Nakon molebana u crkvi Svete Tekle u Danilovgradu, ulicama je krenula litija predvođena lokalnim sveštenstvom, monaštvom i protosinđelom Sergejem.

Paroh Željko Ćalić rekao je da Crkva ne čini ništa tajno, već javno, kao što su i večeras javno na Trgu, te istakao da su u litijama ljudi različitih vjera koji ne osjećaju nikakvu razliku.

“Zahvaljujemo se, kao crkva Božja, najprije muslimanima koji su izašli sa nama i podržali nas”, rekao je otac Željko
Herceg Novi
Prema procjenama Mitropolije crnogorsko primorske, na molebanima i u litijama širom Crne Gore i večeras je bilo oko 200.000 vjerujućeg naroda, što govori da i pored dugog trajanja, već šestu sedmica, ovi vjerski obredi ne gube na masovnosti.

Po blagoslovu Eparhijskog savjeta Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, molebani Bogorodici i molitvene litije organizuju se od Božića dva puta sedmično, četvrtkom i nedjeljom.

REKTOR CETINjSKE BOGOSLOVIJE POZVAO POLITIČARE DA DOĐU NA LITIJE

Rektor Cetinjske Bogoslovije Gojko Perović pozvao je večeras crnogorske političare da dođu na molitvene litije, jer moraju da shvate da ne mogu ratovati protiv svetinja i koristiti ih u dnevnu politiku.

“Svjedoci smo da su ljudi, koji vladaju ovom zemljom, lako mijenjali i politike i ideologije i to nije tema za svetinju, nikad ne bi bila tema da nije ovoga zakona. A sada kažemo, radite šta hoćete, samo ne dirajte svetinje, jer mi ih ne damo”, poručio je otac Gojko, koji je predvodio dvije litije u Budvi.

On je istakao da je ono, što traži Crkva, rečeno prostim srpskim jezikom “Ne damo svetinje”, upisano u deklaracije svih modernih država posljednjih 200 godina.

“Politika na jednu stranu, a crkva na drugu, to se zove sekularna država i mi se danas borimo za Ustav ove zemlje i njegovo poštovanje, koji baš tako i kaže”, naglasio je protojerej-stavrofor Gojko Perović.

“Ništa nas ne može umoriti”

On je poručio da nema toga ko može zaustaviti litije, molebane, legitimni građanski protest.

“Ništa nas ne može umoriti i ako neko kaže iz vrha vlasti da su ove naše litije gubljenje vremena, odavde im poručujemo da su takve priče gubljenje vremena… Dođite među narod pa će vam biti jasno i šta su svetinje i kako se čuvaju”, poručio je otac Gojko.

Kolašinci su, kao i svake nedjelje, litijom koja je krenula u 18.30 časova, iskazali neslaganje sa usvajanjem Zakona o slobodi vjeroispovjesti.

Vjernici u Bijelom Polju krenuli su u litiju gradskim ulicama do Hrama Svetog Nikole u Nikoljcu. Nakon molebana obratio im se sveštenik Milosav Jovanović, koji je ukazao kako čovjek hoće da oduzme ono što je Božije, a da ne znaju da se sve što je Božije ne da oskrnaviti

“Potvrda svega toga jeste i ovaj silni narod koji su okuplja ovdje i širom Crne Gore, osjetio je to bezakonje i brani svoje svetinje”, rekao je Jovanović i poručio da narod neće odustati dok Zakon ne bude povučen.

Komentari: