Nijedan od 100 respiratora “Srebrene maline” još nije u funkciji

Nijedan od 100 respiratora koje je za potrebe Federacije BiH /FBiH/ nabavilo preduzeće “Srebrena malina” još nije u funkciji, a respiratore koji su podijeljeni zdravstvenim ustanovama nema ko verifikovati.

Novi problem je ugovor koji je istekao sa kompanijom koja je vršila verifikaciju uređaja. Zbog toga će naredne sedmice biti raspisan novi javni poziv za pružanje usluga verifikacije respiratora, javlja BHRT.

Federalna uprava civilne zaštite saopštila je da je u odgovoru koji su zaprimili od Agencije za javne nabavke jasno iskazano da radi osiguranja pravilne primjene zakona u konkretnom slučaju ne postoji mogućnost produženja ugovora, te da je potrebno zaključenje novog, nakon sprovedenog odgovarajućeg postupka.

Do sada su kroz proces verifikacije prošla tri respiratora, dva na Univerzitetskom kliničkom centru Sarajevo i jedan u Goraždu, za koje je ustanovljeno da nisu upotrebljivi.

Od 100 nabavljenih respiratora, 93 su raspoređena po bolnicama.

Sud BiH je 18. januara, 20 dana od potvrđivanja optužnice u aferi “Respiratori”, objavio da je optužnica potvrđena.

Optužnicom se federalni premijer Fadil Novalić, bivši direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, firma “Srebrena malina” i njen vlasnik Fikret Hodžić terete za udruživanje radi činjenja krivičnih djela.

Novalić, Solak i Hodžić se terete i za zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja, a Hodžić i njegova firma i za pranje novca. Federalni ministar finansija Jelka Milićević optužena je za nesavjestan rad u službi.

Ročišta za saslušanje još nema.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *