Neriješena brojna pitanja izbjegličke populacije /VIDEO/

Predstavnci Udruženja izbjeglica i socijalne pravde ”Pravda”iz  Bijeljine poručili su danas povodom obilježavanja 20.juna Međunarodnog dana izbjeglica da ova kategorija stanovništva 29 godina od početka ratnih sukoba u BiH i dalje teško živi sa brojnim neriješenim pitanjima. Pored teških uslova života ovi građani imaju problem i sa rješenjima  o korištenju smještaja koja im se izdaju  na određen vremenski period. Pozvali su vlasti na svim nivoima da konačno riješe probleme ovih lica.

Ne treba zaboraviti značaj i žrtvu koju je ova kategorija stanovništva imala tokom stvaranja Republike Srpske, poručuju iz Udruženja “Pravda”. Ulazimo u treću deceniju od početka ratnih sukoba , a problemi se nisu pomjerili sa početne tačke, a situacija se dodatno  pogoršala  nakon ukidanja ministarstva za izbjegla i raseljena lica RS  kažu u ovom Udruženju.

Većina izbjeglih lica u Bijeljini danas je smještena u naselju GTZ na 5. Jezera u alternativnom smještaju.  Međutim , oni imaju pravo na korištenje smještaja  ali ne i vlasnička prava a postoji i problem  sa ličnim dokumentima  koja  im se izdaju privremeno.

U Udruženju ističu da su dobili potvrdu da će uskoro biti riješen i problem otkupa stanova u  naselju  Pet jezera koje je izgradila jedna njemačka nevladina organizacija.

Prije dvadesetak godina  izgrađeno je 140 stanova za izbjegle i raseljene osobe koje su dodjeljene ovim kategorijama kao alternativni smeštaj u naselju 5. Jezera.  Preko 90 % stanovnika zainteresovano je  za otkup stanova u kojima trenutno žive.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.