Neophodno zaštiti geografsko porijeklo semberskog kupusa /VIDEO/

Proizvodi zaštićeni oznakama geografskog porijekla su dosta konkuretniji, prepoznatljiviji te imaju veću cijenu. I dok je u EU prepoznat značaj i vrijednost zaštićenih i brendiranih proizvoda sa oznakama geografskog porijekla, BiH i dalje zaostaje. Ipak u posljednje vrijeme u Srpskoj je oznaku geografskog porijekla dobio nevesinjski krompir. Da li bi oznakom geografskog porijekla u buduće mogao biti zaštićen i kupus, po kojem je nadaleko poznata Semberija.

Zaštita proizvoda geografskom oznakom ili imenom porijekla donosi brojne prednosti za proizvođače, potrošače, ali i geografsko područje sa kojeg proizvod sa zaštićenom oznakom potiče.

Prvi korak u ovom postupku podrazumijeva osnivanje udruženja koje će okupiti sve proizvođače kupusa fizička i pravna lica i koje će pokrenuti proces zaštite.

U zavisnosti od prođe na tržištu proizvođači kupusa u semberiji ovo povrće uzgajaju na većim ili manjim površinama. Proizvodnja se s druge strane odvija tokom cijele godine. Ipak za sada preciznih pokazatelja na kojoj se površini uzgaja kupus za sada nema. Procjene resornog gradskog odjeljenja govore da usjev gospodari na oko 630 hektara oranica. A koji bi kupus koji se uzgaja na ovom području mogao do geografske oznake?

Gradska uprava će finansijski i organizaciono stati iza ovog postupka, kako bi bio i privreden kraju.

Ako svi akteri u lancu budu posvećeno radili na realizaciji ove ideje, kupus iz Semberije bi već iduće godine u ovo doba, mogao imati zaštitu oznake geografskog porijekla.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *