Ne odgovarati na pozive sa broja +88

Mobilni operateri u Srbiji upozorili su građane da obrate pažnju na propuštene pozive sa pozivnog broja +88 i da ne odgovaraju na njih jer je riječ o prevari.

Ova prevara datira još iz 2013. godine i ponavlja se s vremena na vrijeme, a ovih dana na meti je na stotine hiljada građana Srbije, prenose “Novosti onlajn”.

U posljednje vrijeme zabilježeni su brojni slučajevi ovakvog načina prevare, a pozivi se šalju nasumično sa opreme nepoznatog operatera prema različitim fiksnim i mobilnim mrežama i identifikuju se kao propušteni pozivi.

Mobilni operateri nisu u mogućnosti da blokiraju ovakve pozive jer pozivi stižu stalno sa različitih brojeva.

Kada korisnik uzvrati propušteni poziv, najčešće dobije govornu poštu, s tim što se uspostavljanje i vrijeme trajanja poziva tarifiraju po cjenovniku za međunarodne razgovore, a često su u pitanju daleke destinacije za koje važi najskuplja tarifa.

“Dodatni problem predstavlja to što niste u mogućnosti da sami prekinete poziv, već je podešeno da vas automat zadrži određeno vrijeme na vezi, što vas može koštati i do 600 dinara po minutu. Jedini način da se prekine poziv u tom slučaju jeste da izvadite bateriju iz telefona”, upozoravaju operateri.

Građanima se savjetuje da nipošto ne uzvraćaju pozive na ovakve brojeve i ne šalju SMS poruke kako ne bi došli u situaciju da ni krivi ni dužni plaćaju visoke telefonske račune.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *