Ne dozvoliti da se bira između mladih života i privrede

Bijeljinci moraju da poštuju preventivne mjere izrečene s ciljem suzbijanja širenja virusa korona kako grad ne bi bio primoran da uvodi restriktivnije i kako se ne bi biralo između mladih života i privredne aktivnosti u gradu, apelovala je danas epidemiolog u bijeljinskoj Bolnici Aleksandra Radojčić.

Ako se brojevi, koji se tiču epidemiološke situacije u gradu, budu povećavali, a pacijenti budu imali teške kliničke slike kao sad, kaže Radojčićeva, neće se izbjegavati uvođenje mnogo restriktivnijih mjera.

“Sve je veći broj oboljelih i grad još pokušava da održi postojeće mjere, koje su dovoljno restriktivne ako se poštuju i da se ne uvode daleko restriktivnije, prvenstveno da bi opstala privreda, radna mjesta”, rekla je Radojčićeva novinarima nakon sjednice Gradskog štaba za vanredne situacije.

Radojičićeva je rekla da svi pacijenti smješteni u kovid bolnici imaju manje-više teške upale pluća i da su među njima ljudi od 23 do 80 godina.

Komandant Gradskog štaba za vanredne situacije Mićo Mićić naglasio je da trenutno stanje zahtijeva da se preventivne mjere strogo poštuju.

“Imamo sve više mladih sa teškim simptomima i zato ih molim, prije svih, da misle o svom i zdravlju starijih članova njihovih porodica koji su još ugroženiji od njih. Razumijemo da je ljeto i da omladina ima potrebu da se druži, ali život i zdravlje su najvažniji”, poručio je Mićić.

Mićić je istakao da posebnu odgovornost imaju građani kojima je naređena mjera izolacije i da tu mjeru poštuju, kako ne bi širili virus među sugrađanima.

“Preventivne mjere i preporuke koje su na snazi su sasvim dovoljne ako se poštuju i svakodnevne aktivnosti mogu da se relativno normalno odvijaju, a da borba protiv epidemije bude djelotvorna. Nadamo se da će građani shvatiti ozbiljnost situacije i da neće biti potrebe da se pooštravaju ove mjere”, upozorio je Mićić.

U Semberiji je registrovano još 20 građana zaraženih virusom korona, trenutno su aktivno 142 slučaja, pod nadzorom su 444 lica, a do sada je od posljedica virusa udruženog sa drugim bolestima umrlo šest građana Bijeljine, saopšteno je nakon sjednice Gradskog štaba za vanredne situacije.

U kovid bolnici je smješteno 39 pacijenata. Od početka epidemije ukupno 245 građana je bilo zaraženo, a 2.919 je bilo pod stručnim nadzorom.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *