Nasilje u porastu, moguće rješenje oštrije kazne za počinioce

Nasilje u porodici je u porastu i mora se odlučnije reagovati i pojačati kazne za počinioce, naročito u slučaju kada su djeca zlostavljana i zloupotrijebljena, izjavila je Mirzeta Tomljanović iz Fondacije “Lara” u Bijeljini.

“U Sigurnoj kući za žrtve nasilja u Bijeljini je za pola godine lani boravilo 15 žrtava, od kojih četiri punoljetne osobe, osam djevojčica i tri dječaka. Sada u Sigurnoj kući imamo 31 žrtvu nasilja u porodici, od toga osam punoljetnih lica, 13 djevojčica i 10 dječaka”, rekla je Tomljanovićeva novinarima.

Inspektor u sektoru kriminalistike policije Policijske uprave Bijeljina Jelica Kokotović istakla je da nasilje u porodici više nije nevidljivo, prijavljuju se fizičko, psihičko, seksualno i ekonomsko, a sa razvojem tehnologije i nasilje na društvenim mrežama.

“U prvoj polovini godine imali smo 95 prijava nasilja u porodici, od toga su 72 krivična djela. Od 100 izvršilaca, 88 su muškarci i 12 žene”, rekla je Kokotovićeva.

Ona je dodala da je policija uhapsila 42 nasilnika i pojasnila da se, ukoliko nasilnik nastavi sa činjenjem krivičnog djela, on lišava slobode na 24 časa, a ako je potrebno tužilac predlaže pritvor.

Na području u nadležnosti Policijske uprave Bijeljina u prvoj polovini godine za počinioce nasilja u porodici predložena je jedna zaštitna mjera obavezan psihosocijalni tretman.

Izrečeno je pet hitnih zaštitnih mjera, dvije su udaljavanje počinioca nasilja iz kuće i u tri slučaja zabrana približavanja i kontaktiranja počinioca sa žrtvom nasilja.

U policiji i Fondaciji “Lara”, koja vodi Sigurnu kuću u Bijeljini, kažu da svi subjekti zaštite žrtava nasilja u porodici imaju odličnu saradnju, te da i građani sve češće prijavljuju slučajeve nasilja koje primijete u svojoj okolini.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *