Napeto stanje na KiM; Srbi ne odustaju od svojih zahtjeva /VIDEO/

KFOR sa vojnicima naoružanim dugim cijevima i opremom za razbijanje demonstracija, kao i pripadnici kosovske policije, raspoređeni su ispred zgrada opštine u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku. Policija je ispred opštine Zvečan iskoristila suzavac protiv zaposlenih u lokalnoj samoupravi, koje su prethodno pripadnici Kfora propustili.

Zaposleni u lokalnoj samoupravi u Zvečanu probili su jutros prvi kordon Kforovih vojnika, niko ih nije zaustavljao. Došli su do zgrade opštine, pokušali da uđu, ali policija ih je zaustavila na samom ulazu i u više pokušaja da se probiju unutar zgrade policija je iskoristila suzavac.

Okupljeni Srbi ispred opštinske zgrade u Zvečanu okačili su srpsku trobojku na jedno od oklopnih vozila kosovske policije.

Dva zahtjeva Srba sa sjevera KiM prenijeta su Kforu i predstavnicima vlasti u Prištini – da novi albanski gradonačelnici ne ulaze u zgrade opština i da se specijalne jedinice kosovske policije odmah povuku.

I Zoran Todić ispred lokalne samouprave u Leposaviću gdje su se okupili brojni građani, obratio se pripadnicima KFOR-a.

Nemamo mira ni slobode kažu mještani Zubinog Potoka.

Kfor je povećao prisustvo u četiri opštine na sjeveru Kosova i Metohije i traži da se ne podstiču tenzije, saopšteno je iz ove vojne misije. “Kfor traži od Beograda i Prištine da se angažuju u dijalogu koji vodi EU radi smanjenja tenzija kao jedinog puta ka miru i normalizaciji”. Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić kaže da je situacija na Kosovu i Metohiji napeta i teška i da nikada nije bila teža.

Ričard Grenel, bivši specijalni izaslanik američkog predsjednika Donalda Trampa za dijalog Beograda i Prištine poručio je na svom Tviter nalogu da se na KiM od “mira i napretka došlo do haosa i okupacije”.

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević izjavio je da Vojska Srbije do petka ostaje u najvišem stepenu borbene gotovosti.

Vučević je rekao da je suština da VS ostane u stepenu najviše borbene gotovosti, ali da očekuje da se ovo pitanje riješi politički, a ne ratom.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *