Najtopliji septembar od kada se vrše mjerenja

Prethodni mjesec bio je najtopliji septembar od kada se vrše mjerenja, sa neobično visokim temperaturama u Sibiru, na Bliskom istoku i u dijelovima Južne Amerike i Australije, saopštila je danas Evropska služba za klimatske promjene “Kopernik”.

Uz produžavanje dugoročnog trenda zagrijavanja pod uticajem emisija gasova, visoke temperature su ove godine imale veliku ulogu u katastrofalnim požarima u Kaliforniji, potom u Arktiku, kao i u poplavama u Aziji, navode naučnici.

“Dok ulazimo u još topliji svijet, određeni ekstremi vjerovatno će se dešavati češće i biće intenzivniji”, izjavila je vodeći naučnik “Kopernika” Freja Vamborg i ukazala na primjere toplotnih talasa i perioda intenzivnih kiša.

Protekli septembar bio je na globalnom nivou topliji za 0,05 stepeni Celzijusovih od istog mjeseca 2019. godine i za 0,08 stepeni topliji nego 2016. godine, što su do sada bili rekordni mjeseci po temperaturi.

Tokom posljednja tri mjeseca 2020. godine, klimatski događaji poput fenomena La Ninja i projektovani niski nivo jesenjeg arktičkog leda uticaće na vremenske prilike zbog kojih će ova godina biti najtoplija od kada se vrše mjerenja, navodi “Kopernik”.

Posljednjih pet kalendarskih godina bile su najtoplije od kada se vode arhive. Prosječna globalna temperatura već je porasla za oko jedan stepen Celzijusov u odnosu na predindustrijsko doba.

Države će, prema Pariskom klimatskom sporazumu iz 2015. godine, pokušati da ograniče rast na 1,5 stepeni, a naučnici navode da bi to spriječilo katastrofalne klimatske promjene.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *