Nabavljen kombajn koji mijenja 30 radnika /VIDEO/

Kombajn za vađenje korjenašica vrijedan 70.000 KM stigao je na gazdinstvo Jovičevića u Trnjacima koji se bave intenzivnom organizovanom proizvodnjom povrća. Uz nabavku neophodne procesne opreme ići će se ka širenju proizvodnje. Jedan ovakav kombajn odmijeniće na njivama i do 30 sezonskih radnika, a učinak posla je više nego dobar.

Jovičevići u Trnjacima kod Bijeljine bave se ozbiljnom proizvodnjom povrća za poznatog kupca. Njihovo opredjeljenje je uzgoj korjenašica, a kako bi riješili višegodišnji problem nedostatka radne snage koji je inače prisutan u proizvodnji, odlučili su da nabave procesnu opremu koja će unaprijediti posao i poboljšati učinak dinamike radova. Na imanje ovog domaćina danas je stigao kombajn, prvi ovakav koji je nabavljen u BiH.

Ovakve mašine već godinama unazad uveliko obavljaju radove u atarima susjedne Srbije.

Kombajn će već od sutra na njive, kada i počinje intenzivno iznošenje cvekle iz atara, koja će osim kod domaćih prerađivača završiti i na tržištu Slovenije.

Učinak koji postiže opravdava ulaganje, koje će kako domaćin očekuje biti isplaćeno već u ovoj proizvodnoj sezoni, uzimajući u obzir činjenicu da je gazdinstvo u sistemu PDV-a.Osim podrške otkupljivača, računaju Jovičevići i na podsticaj resornog ministarstva koji će ostvariti putem pravilnika za kapitalne investicije.

U prvim rokovima sjetve zasijali su Jovičevići oko 220 dunuma zemlje cveklom, postrno je ova kultura zagospodarila na još tri hektara. Uz nju posijana je i mrkva, a na njivama stasava i paštrnjak, pa će posla sa kombajnom biti na pretek, a zahvaljujući ovoj mehanizaciji na njivama će raditi samo dva čovjeka i to na vožnji traktora. Kombajn pokazuju iskustva posao odradi bolje i brže nego što bi to uradila ljudka ruka.

One thought on “Nabavljen kombajn koji mijenja 30 radnika /VIDEO/

  1. Rade Jovicevic je gospodin. Da je vise ovakvih Semberija bi bila Mala Svajcarska!
    Samo naprijed Rade! Da znaju ljudi koliko je ova porodica vrijedna, znali bi sta govorim!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *