Na ulicama milostinju traži 50 djece: Prosjačenje sve veći problem u Bijeljini

Prema posljednjem izvještaju Udruženja građana „Otaharin“, na području Grada Bijeljina prosjači 50 djece.

Milostinju na ulici traže, uglavnom, djeca iz romskih, višečlanih porodica.

Uprkos nastojanjima nadležnih, problem prisutan na ulicama Bijeljine, ali i drugih većih centara u Srpskoj, teško je riješiti.

Prosjačenjem u Bijeljini se najčešće bave romska deca, potvrđuju i u  Udruženju za promociju obrazovanja Roma “Otaharin”.

Psiholog u  ovom udruženju Radmila Tubić kaže da je na ovom području  u 221 romskoj porodici evidentirano 383 djece, od kojih 50 aktivno prose.

– Imamo 17 porodica koje se konstantno bave prosjačenjem. Radili smo istraživanje koje je pokazalo da su glavni uzroci nezaposlenost, siromaštvo, neadekvatni uslovi za život. Bilo je i žena i djece koji su naveli da su na to natjerani u porodicama ili da im je sasvim normalno da to rade – pojašnjava Tubić za Srpskainfo.

Ona dodaje da je jako bitno edukovati građane da ne daju novac djeci koja prose jer taj novac najčešće završava na pogrešnom mjestu – bude potrošen u kockarnici, u kafani za kupovinu alkohola ili čak droga.

– Ne pomažete ovoj djeci tako što im date novac. Kupite im kiflu, jabuku, čokoladu. Jer novac koji dobiju nikada ne završava u njihovim džepovima – kaže Tubić.

Udruženje “Otaharin“ je prije nekoliko godina osnovalo Dnevni centar za boravak djece u riziku.

Kroz ovaj centar mjesečno prođe između 50 i 100 djece iz socijalno-ugroženih kategorija, problematičnih porodica.

Tinejdžer B.H. bio je nekada štićenik ovog centra, a danas je volonter.

Kaže da u dnevnom centru njegovi vršnjaci imaju hranu i mirno mjesto za učenje.

– To je kutak u kojem mogu da se sklone sa ulice, jer kad su na ulici mogu samo da prose ili prave još gore probleme – kaže dječak.

U sprečavanje prosjačenja uključen je i bijeljinski Centar za socijalni rad.

Šef Odeljenja za socijalnu zaštitu Mila Stojanović kaže da je prosjačenje svakako zloputreba i zanemarivanje djece.

– Pogotovo ako imamo dijete školskog uzrasta koje nije otišlo u školu nego sa roditeljima na ulici traži milostinju. Ali to je jedna pojava koju je jako, jako teško dokazati. U praksi osobe koje navode ili tjeraju djecu na prosjačenje uglavnom dobiju prekršajnu prijavu, plate kaznu i nastave po starom – naglašava socijalna radnica.

Prema njenim riječima, rješenje bi bilo izdvojiti djecu na duži period kako bi se reperesivnijim mjerama prema roditeljima mogao postići krajnji cilj.

– Nažalost, to je teško izvodivo. Nema ustanove za zbrinjavanje ovakvih slučajeva, a smještaj u neku posebnu ustanovu iziskuje velike troškove. Boravak za jedno dijete mjesečno košta 700 KM, a obično se radi o višečlanim porodicama sa petoro i više djece -kaže Stojanović.

Veliki problem i opasnost, a što je u praksi dokazano, jeste da prosjačenje prethodi brojnim kriminalnim radnjama, među kojima su pljačke i razbojništva, koja čine maloljetnici sa socijalnim ponašanjem.

– Prosjačenje je u našem zakonodavstvu prekršajno kažnjivo. Za prisiljavanje ili navođenje na prosjačenje propisana je novčana kazna od 400 do 1.200 KM – precizirala je portparol Policijske uprave Bijeljina Aleksandra Marić.

Za osam meseci ove godine evidentirana su 34 prekršaja koja se odnose na prosjačenje, od toga je 31 osoba iz romske populacije.

– Apelujemo da građani, ukoliko uoče takve pojave, o tome obavijeste odmah najbližu policijsku stanicu na broj 122 i tako doprinesu sprečavanju ove pojave – kaže Marićeva.

Problem prosjačenja je jedna od vrlo zastupljenih socio-patoloških pojava i mora se posmatrati u širem kontekstu drugih devijacija.

– Preventivno djelovanje jedan je od uspješnijih načina borbe protiv ove pojave, upozoravaju i iz institucije Ombdusmana za decu RS.

Zamjenica ombudsmana Jovanka Vuković kaže da obrazovne ustanove moraju pratiti prisustvo djece u školama kako bi se moglo blagovremeno reagovati.

– Važna je i medijska promocija u smislu ukazivanja na štetnost ove pojave, da se jasno da na znanje da je to urušavanje prava djeteta, njihovo višestruko zlostavljanje, zanemarivanje, zapostavljanje – istakla je Vukovićeva.

Inicijativa za prihvatilište

Samo zajedničkim snagama svakom detetu se može omogućiti pravo na jednakost i obrazovanje, pravo na život jedakih mogućnosti, te su predstavnici Gradske uprave, Centra za socijalni rad, Policijske uprave i Udruženja građana za promociju obrazovanja Roma “Otaharin” potpisali 2018. godine Protokol o postupanju i saradnji nadležnih subjekata na zaštiti i zbrinjavanju dece zatečene u prosjačenju na području grada Bijeljina. Udruženje građana Otarharin nedavno je pokrenulo i inicijativu za otvaranje prihvatilišta u kojem bi se štićenicima pružila adekvatna zaštita. Lokalne zajednice trebalo bi da imaju i bazu podataka o broju djece u prosjačenju kako bi se mogle definisati dalje politike u sprečavanju ove pojave.

(SrpskaInfo)

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *