Na kraju godine ostalo neriješeno 1.315 predmeta

U Okružnom privrednom sudu u Bijeljini na kraju godine ostalo je neriješeno 1.315 predmeta, više nego na kraju 2019. godine, kada ih je ostalo neriješeno 1.288, objavljeno je na zvaničnoj stranici Suda.

U programu rada Suda za ovu godinu navodi se da su na to uticali vanredni uslovi rada uzrokovani pandemijom virusa korona, zbog čega su od polovine marta lani ročišta u predmetima odgađana do 1. juna, kada je rad po predmetima ponovo aktiviran, ali uz nastavak poštovanja epidemioloških mjera.

Sud u ovom periodu nije bio zatvoren, ali nije radio sa strankama, posebno imajući u vidu prostorno ograničenje u Sudu, gdje je, kako se ističe, prisutna prenatrpanost sudskim osobljem, bez sudnice, što je onemogućavalo održavanja propisane fizičke distance.

Najavljeno je da će u ovoj godini sudije davati prioritet rješavanju predmeta prema redoslijedu prijema inicijalnog akta kojim se pokreće sudski postupak, predmetima koji se po zakonu smatraju hitnim, prvenstveno u vezi sa stečajima i likvidacijama i proisteklim iz njih, te ukinutim predmetima prema odlukama Višeg privrednog suda u Banjaluci, Vrhovnog suda Republike Srpske i Ustavnog suda BiH, a ostale predmete rješavati u razumnom roku, prema redoslijedu iniciranja postupka.

“U tekućoj godini očekuje se smanjenje broja neriješenih predmeta na svim referatima jer su sudijske funkcije u cijelosti popunjene sistematizovanim brojem sudija, šest redovnih sudija, od kojih je jedan ujedno i predsjednik suda”, navodi se u programu rada.

Okružnom privrednom sudu u Bijeljini za 2021. godinu odobren je budžet od 892.900 KM.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *