MUP-u Srpske isporučena još tri “despota”

Kompanija Tehnički remont Bratunac /TRB/ isporučila je Ministarstvu unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske još tri specijalizovana oklopna vozila “Despot”, rekao je Srni generalni direktor TRB-a Slavenko Ristić.

“Mi smo prošle godine na defileu u Banjaluci, povodom obilježavanja Dana Republike, predstavili prototip `despota` i obećali da će 9. januara naredne godine biti gotovo pet serijskih vozila za potrebe MUP-a i evo uspjeli smo i da ispunimo obećanje”, rekao je Ristić.

On je naveo da su tri oklopna vozila “despot” juče iz hala TRB-a u Bratuncu otpremljena za Banjaluku, te najavio da će do kraja 2020. godine MUP-u Srspke biti isporučeno ukupno osam ovih oklopnih vozila.

Ristić ističe da TRB svako novo vozilo koje napravi usavršava, od instalacija, sitnih dijelova, konzole koja je sada od polimera, a ne od aluminijuma, kao i druge opreme prema potrebama MUP-a.

“Defile povodom obilježavanja Dana Republike nam je značajan i za promociju vozila, jer očekujemo da će ga tom prilikom vidjeti predstavnici mnogih ambasada, kao i ljudi koji dolaze iz bezbjednosnog sektora”, rekao je Ristić.

Interesovanje postoji iz Egipta, Vijetnama, Ujedinjenih Arapskih Emirata

On je naveo da interesovanje za ovo vozilo imaju iz više država, sa kojima su u toku pregovori.

“Krajem decembra u posjetu nam je dolazila delegacija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Tehnička delegacija i predstavnici njihove vojske imali su priliku da testiraju `desporta` u Zalužanima i očekujemo vrlo brzo i realizaciji nekih ugovora”, rekao je Ristić.

S obzirom da je u pitanju namjenska industrija i da su potpisani sporazumi o tajnosti podataka, Ristić kaže ne može da govori o pojedinostima sve dok ne bude potpisan konkretan ugovor.

“Konkretno interesovanje postoji iz Egipta, Vijetnama, Ujedinjenih Arapskih Emirata. Međutim, nam mnogo znači što je naš prvi klijent MUP Republike Srpske”, rekao je Ristić.

Ristić je zahvalio svim radnicima TRB-a koji su, osim radom i maksimalnim trudom, u ovaj projekat ušli i srcem i radili u dvije smjene, ponekada i u tri, kako bi završili isporuku u roku.

“Despot” je savremeno oklopno, multifunkcionalno, terensko vozilo sa pogonom na sva četiri točka namijenjeno za širok spektar djelovanja policije i oružanih snaga.

Vozilo je dugo šest metara, visoko skoro tri metra, mase oko 14 tona, sa oklopom otpornim na projektile do 12 milimetara.

Razvija maksimalnu brzinu od 130 kilometara na čas i ima odlične performanse za kretanje i savladavanje različitih zahtjevnih terena.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *