Monitoring nad bjesnilom kod lisica traje do 19. januara /VIDEO/

Sumirajući godinu za nama u Laboratoriji za zarazne bolesti Veterinarskog instituta Doktor Vaso Butozan-Odjeljenje Bijeljina ističu da je epizetiološka situacija na teritoriji Republike Srpske više nego zadovoljavajuća. Podjećaju da je zahvaljujući efikasnoj reakciji veterinarske službe u Srpskoj spriječeno u aprilu prošle godine i širenje bruceloze koja je stavljena pod kontrolu.

Stanje po pitanju afričke i klasične kuge svinja na području BiH trenutno je stabilno, a da bi tako i ostalo, osnovno je da farmeri ne prikrivaju bilo kakav sumnjiv slučaj na svom gazdinstvu. U provođenje redovnog monitoringa na terenu uključeni su svi nadležni u lancu. Velika je uloga u ovom poslu Lovačkog saveza Srpske, odnosno lovaca, uzimajući u obzir primjere iz susjedstva da je upravo migracija divljih svinja bila najvažniji faktor širenja afričke kuge.

Monitoring se intenzivno sprovodio tokom novembra i decembra prošle godine. Vrši se i izlov lisica s ciljem da uzorci budu ispitani na eventualnu pojavu bjesnila.

Dosadašnje nezvanične analize pristiglih uzoraka pokazuju da razloga za zabrinutost nema po pitanju virusa bjesnila kod lisica.

Stevanović napominje da se monitoring nad afričkom i klasičnom kugom svinja obavlja u kontinuitetu tokom cijele godine.

Na području BiH vrši se i oralna vakcinacija lisica protiv bjesnila, a koordinaciju svih aktivnosti obavlja Kancelarija za veterinarstvo BiH.

U cilju potpune eradikacije bjesnila u skladu sa standardima Svjetske organizacije za zdravlje životinja (OIE), pored oralne vakcinacije lisica potrebno je i obavljati obilježavanje i redovnu vakcinaciju vlasničkih pasa protiv bjesnila, pa stoga stručnjaci apeluju i na vlasnike pasa da svoje pse dovode kod veterinara u cilju obavezne identifikacije mikročipom i upisa u državni registar pasa, kao i da redovno dovode svoje pse veterinaru na obaveznu vakcinaciju protiv bjesnila.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *