Mitrović: Stanje na Rači dobro /VIDEO/

Ministar komunikacija i transporta BiH Vojin Mitrović posjetio je danas granični prelaz Rača. Trenutnom situacijom kada je u pitanju promet robe na ovom Graničnom prelazu sa Srbijom, koju je danas zatekao, zadovoljan je Mitrović, za razliku kako kaže od stanja na Graničnom prelazu Gradiška, koje je još uvijek alarmantno. Ipak očekuje, da bi Granični prelaz Gradiška mogao biti značajnije rasterećen ako se uspostavi tranzit robe iz BiH prema trećim zemljama a ne samo prema Mađarskoj, preko Graničnog prelaza Šamac.

Danas u podne na Graničnom prelazu Rača desetak kamiona iz BiH čekalo je na prelazak granice. Među njima i prevoznici bijeljinskih firmi. Neki od njih kažu da su krenuli do Šida po sirovine koje su neophodne u procesu rada. Promet kažu usporavaju oštre inspekcijske kontrole na granicama sa obje strane, pa su duža i čekanja.

Trenutnom situacijom kada je u pitanju promet robe na Graničnom prelazu Rača koju je danas zatekao, zadovoljan je ministar komunikacija i transporta BiH Vojin Mitrović, za razliku kako kaže od stanja koje je na Graničnom prelazu Gradiška sa Hrvatskom.

Na Graničnom prelazu Gradiška stanje je kaže Mitrović alarmantno i podsjeća da su on i ministar bezbjednosti BiH Fahrudin Radončić zaduženi ispred Savjeta ministara da riješe problem prometa sa Hrvatskom, s toga su već obavljeni razgovori sa ambasadorom Hrvatske u BiH, traženo je ističe da budu definisani zeleni koridori, koje je definisala i Evropska komisija, kako bi se olakšao međunarodni transport robe.

Mitrović kao problem izdvaja i tranzit robe preko Graničnog prelaza Šamac, imajući u vidu da je Hrvatska propisala da samo transport robe iz BiH prema trećim zemljama ide prema Mađarskoj. Ako se situacija promjeni, što očekuje ministar uskoro, biće rasterećen Granični prelaz Gradiška.

Govoreći o saradnji BiH sa zemljama regiona Mitrović ističe da je saradnja sa Srbijom izuzetno dobra. Sa Srbijom je kaže riješen i problem razmjene poštanskog saobraćaja.

Saradnja sa Republikom Hrvatskom jeste otežana, ali mi u BiH smo omogućili da se otvori još jedan tranzitni prelaz za robu, a to je Neum jedan i Neum dva kako bi se povezala jadransko-jonska magistrala, odnosno da se omogući i snabdijevanje Dubrovnika od strane Hrvatske, kaže Mitrović, što je napominje i prihvaćeno. Očekuje da će to usloviti i reakciju Hrvatske za poboljšanje i ubrzanje prometa robe na Graničnom prelazu Gradiška.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *