Mitrović: Nećemo odustati dok ne pronađemo svoje najmilije

Porodice nestalih boraca i civila Semberije i Majevice ove godine nisu pronašli nijednu od 57 osoba za kojima tragaju, te poručuju da neće odustati od svog cilja.

Predsjednik ovog udruženja Smilja Mitrović, koja je majka vojnika Vojske Republike Srpske nestalog 1995. godine, rekla je da porodice žele da pronađu svoje nestale i da nikada neće biti zadovoljni rezultatima nijedne institucije dok to ne bude tako.

“Sada idu praznici, nama je tada najteže što naši nisu sa nama. Nemamo pravo ni zbog njih odustati jer su oni branili Republiku Srpsku i moramo ih vratiti kućama”, rekla je Mitrovićeva u Bijeljini, gdje je danas održana Skupština Udruženja porodica nestalih boraca i civila Semberije i Majevice.

Mitrovićeva je dodala da ima mnogo ljudi koji su učestvovali u ratu koji bi mogli dati neke informacije o nestalima gdje se nalaze, što je najveći prioritet.

Ona je podsjetila da je ove godine na nivou Republike Srpske pronađeno nekoliko osoba.

Član kolegijuma direktora Instituta za traženje nestalih lica BiH Nikola Perišić rekao je novinarima da su danas u Bijeljini na Skupštini Udruženja razgovarali o problemima i aktivnostima koje će sprovoditi sljedeće godine.

On je naveo da je najveći problem pri traženju nestalih nedostatak relevantnih informacija jer protok vremena i umiranje svjedoka nisu saveznik u ovom procesu.

“U Republici Srpskoj u kosturnicama i mrtvačnicama se nalazi oko 600 posmrtnih ostataka gdje je izolovan DNK-a profil. Nažalost, nema podudaranja sa DNK-a profilom krvi uzetih od porodica. To daje veliku vjerovatnoću u pogrešne identifikacije dok nije primjenjivana DNK-a metoda”, naveo je Perišić.

On kaže da su preostali slučajevi nestalih najteži kada je u pitanju proces traženja, te da se, prema evidenciji Instituta, potražuje oko 1.266 nestalih Srba.

O saradnji sa relevantim institucija u Republici Srpskoj i BiH, Perišić je istakao ona korektna, da su sve institucije prema zakonu dužne podijeliti informacije sa Institutom po pitanju traženja nestalih.

“Ovo je prije svega humano pitanje i nikako ne smije biti politizovano”, rekao je Perišić novinarima.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *