“Mir sa ženskim licem” /VIDEO/

Članice Inicijative “Mir sa ženskim licem” koja okuplja 13 nevladinih organizacija, u okviru globalne kampanje 16 dana aktivizma protiv rodnozasnovanog nasilja, obilježavaju 8. decembar kao Dan sjećanja na stradanje žena u ratu u Bosni i Hercegovini.  Tim povodom, Fondacija „Lara“  danas je  organizovala uličnu akciju na Trgu Kralja Petra I Karađorđevića u Bijeljini:

Mir sa ženskim licem je pokret koji otvara I vodi proces suočavanja sa prošlošću  I njeguje kulturu sjećanja na stradanje žena u ratu a povezuje 13 organizacija u 12 gradova BiH, istakla je Dragana Petrić, aktivistkinja fondacije Lara

Incijativa  “Mir sa zenskim licem” pokrenuta je da bi umanjila isključenost žena u procesima memorijalizacije ratnih stradanja u BiH i unaprijedilo vrednovanje ženskih iskustava, doprinosa i stradanja u procesu oblikovanja zajedničke kulture sjećanja

Ova inicijativa ne dijeli ljude po nacionalnoj osnovi, već je cilj Trajan mir I jednake mogućnosti, uz njegovanje sjećanja na stradanje svih žena  tokom rata od 1992 do 1995 godine.

8. decembar se neformalno  obilježava od 2015 godine kao dan sjećanja na stradanje zena u ratu u BiH.  A članice ovog pokreta će se zalagati da ovaj datum udje I u državne kalendare.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *