Ministar u Vladi Srbije Popović u Ugljeviku o mogućnosti otvaranja tehnoloških parkova /VIDEO/

Ministar bez portfelja u Vladi Srbije Nenad Popović rekao je danas tokom posjete Ugljeviku da ta opština ima izuzetno organizovanu industriju i odličnu mladu generaciju inženjera, što su uslovi za otvaranje inovacionog startap centra ili mini-tehno parka.

“Zbog specijalnih veza Srbije i Republike Srpske želimo na svaki mogući način da objedinimo ekonomski prostor i da svojim znanjem i sredstvima pomognemo kako bi se Republika Srpska još bolje razvijala”, rekao je Popović.

On je istakao da je Srbija spremna da pomogne maksimalno svojim sredstvima u skladu sa Sporazumom o specijalnim paralelnim vezama i onim što je još važnije, popunjavanjem sadržaja, mentorstvom i stručnim znanjem profesora.

“Spremni smo da umrežimo taj inovacioni startap centar u Ugljeviku sa 15 drugih centara i četiri tehnološka parka u Srbiji”, najavio je Popović.

Prema njegovim riječima, o tome je razgovarao sa rukovodstvom opštine i očekuje da će to biti realizovano u narednih osam mjeseci.

Popović je dodao da je Srbija tokom posljednje četiri godine uložila preko 100 miliona evra u inovacionu infrastrfuktru i da je taj koncept, koji se najbolje pokazao i u Izraelu, SAD i mnogim evropskim državama, izuzeteno važan i za Republiku Srpsku.

Načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić zahvalio je ministru iz matice Srbije na posjeti i otvaranju novih mogućnosti razvoja ove lokalne zajednice i cijele regije.

“Radićemo na osnivanju inovacionog startap centra u Ugljeviku, što je šansa za razvoj i ostanak mladih i obrazovanih ljudi”, naveo je Perić.

On je dodao da je na sastanku bilo riječi i o podršci za izradu replike rodne kuće Filipa Višnjića u Ugljeviku i jačanje manastira koji su u ovom mjestu izgradili ruski vojnici u mirovnoj misiji, a koji bi trebao da preraste u duhovni centar srpskog i ruskog naroda.

Sastanku u Ugljeviku prisustvovao je i predsjednik SDS-a Mirko Šarović, koji je rekao da je ova mala opština vrlo uspješna i zahvalio ministru Popoviću za posjetu i podršku za još snažniji razvoj kroz jačanje IT sektora.

On je rekao novinarima da IT sektor u Srbiji bilježi fantastične rezulate, zapošljava preko 60.000 radnika i učestvuje sa šest odsto u bruto društvenom proizvodu.

“Nadamo se da bi sve to što se radi u Srbiji moglo da se u jednom dijelu prenese i ovdje”, naveo je Šarović.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *