Milić: Najbolji rezultati poslovanja od osnivanja

Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) RS je u potpunosti likvidan, nema kreditnih zaduženja i uredno izmiruje sve obaveze, a što se tiče poslovnih rezultata, 2019. je najbolja godina od osnivanja.

Istakao je ovo u intervjuu za “Glas Srpske” direktor Fonda PIO RS Mladen Milić, navodeći da su svi brojevi pozitivni. 

– Rezultati rada u 2019. pokazuju da smo najbolji u posljednjih 27 godina, koliko fond i postoji. Nastavljen je trend rasta odnosa broja osiguranika i korisnika prava na 1,2:1 i to je najbolji odnos u posljednjih šest godina. Isplaćeno je svih 12 penzija za sve korisnike prava. A troškovi rada administrativne službe ekonomičnim poslovanjem su svedeni na svega 1,5 odsto. A zakonom su dozvoljeni do tri odsto – istakao je Milić. 

GLAS: Koliko novca je lani naplaćeno na osnovu doprinosa?
MILIĆ: Oko 889,5 miliona KM, što je za 3,3 odsto više u odnosu na 2018. I čini 80,7 odsto potrebnih sredstava za isplatu od ukupno 1,1 milijardu KM, koliko je isplaćeno za 12 penzija u 2019. godini. Nedostajuća sredstva od 212,7 miliona KM obezbijeđena su iz budžeta Republike. Prema podacima Poreske uprave, 31. decembra 2019. evidentirano je 44.000 uplatilaca doprinosa i 319.000 osiguranika. 

GLAS: Kakva je situacija u strukturi korisnika prava na starosnu penziju?
MILIĆ: I tu bilježimo trend rasta. Protekla godina završena je sa 57,78 odsto starosnih penzija, porodične čine 27,96 odsto, invalidske 14,17 odsto  i ostala prava 0,10 odsto. Što su najbolji procenti u istoriji postojanja fonda. Ocjena zadovoljstva korisnika našim uslugama dostigla je 4,87 od mogućih pet, što je najveća ocjena u posljednjih deset godina otkada se mjeri. Moram istaći i da je nastavljen trend smanjenja broja zahtjeva za ostvarivanje prava i ponovno određivanje penzije, a tokom prošle godine sproveli smo i 86.300 upravnih postupaka. Ponosni smo na treći uzastopni pozitivni izvještaj Glavne službe za reviziju RS.  

Potraživanje po osnovu neplaćenih doprinosa

GLAS: Kolika su potraživanje po osnovu neplaćenih doprinosa?
MILIĆ: Na kraju 2019. potraživanja po osnovu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje iznose 485 miliona KM. Uz određenu rezervu da još nisu proknjižena sva zaduženja. Ta sredstva bi bila dovoljna za isplatu oko pet penzija. Ipak, potraživanja su manja u odnosu na kraj 2018. 

GLAS: U kojim djelatnostima posluju najveći dužnici i koliko duguju?
MILIĆ: Najveća potraživanja po osnovu neplaćenih doprinosa imaju zdravstvene ustanove, oko 137 miliona KM, slijede one iz privatnog sektora, društva sa ograničenom odgovornošću sa 123 miliona KM, samostalni preduzetnici sa 89 miliona KM itd. 

GLAS: Postoje li rješenja koja bi mogla povećati uplatu doprinosa?
MILIĆ: Nadležnost nad kontrolom obračuna i uplate doprinosa ima Poreska uprava, koja u posljednje vrijeme čini određene napore, što je i vidljivo kroz naplatu dijela neplaćenih doprinosa iz ranijeg perioda. Fond je prije četiri godine predlagao da se uvedu platni razredi prema stepenu obrazovanja na koje je uplatilac doprinosa obavezan obračunati i izvršiti uplatu doprinosa, ali nije bilo dovoljno razumijevanja, naročito od strane poslodavaca. 

GLAS: Da li je broj penzionera porastao u prošloj godini?
MILIĆ: U odnosu na kraj 2018. bilježimo 3.527 korisnika prava više, što predstavlja rast od 1,33 odsto. Rast broja penzionera je neminovan i nezaustavljiv proces, ne samo kod nas, nego i u svijetu

Rast penzija

GLAS: Idućeg mjeseca penzioneri bi trebalo da prime veće penzije? 
MILIĆ: Da, već prilikom isplate januarske penzije doći će do povećanja penzija za svih 267.000 korisnika prava u zemlji i inostranstvu. To je zakonska obaveza i redovno godišnje usklađivanje penzija. Očekujem da će se penzije povećati za oko tri odsto i to će biti najveći procenat redovnog godišnjeg usklađivanja od uvođenja u zakon.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *