Mihajlović: Prošla godina jedna od uspješnijih u poslovanju “Elektro-Bijeljine”

Vršilac dužnosti direktora Zavisnog elektrodistributivnog preduzeća “Elektro-Bijeljina” Marko Mihajlović istakao je da prošla, 2022. godina jedna od najuspješnijih u poslovanju ovog preduzeća što najbolje potvrđuju podatak da je ostvaren pozitivan finansijski rezultat u neto iznosu od 1.240.207 KM, što je u odnosu na 2021. povećanje od čak 92 odsto.

“To nam daje snažan podstrek da u takvom ritmu nastavimo i ove godine. Dobro poslovanje je dokaz da se odgovornim poslovnim pristupom i novim sistemom rada nakon reorganizacije može značajno unaprijediti svaki segment rada”, naglasio je Mihajlović.

Mihajlović je u intervjuu Srni pojasnio da je reorganizacijom pri kojoj je došlo do razdvajanja djelatnosti distribucije od snabdijevanja, preduzeće nastavilo da ostvaruje prihode vršeći usluge distribucije električne energije, što čini osnovni prihod u prošloj godini.

“Takođe, reorganizacija i novi način poslovanja su doprinijeli da se rashodi poslovanja smanje za oko četiri miliona KM, odnosno šest odsto, što je u uslovima inflacije značajno smanjenje. Uporedo sa poslovima distribucije električne energije, preduzeće je uložilo značajne resurse u pokušaje da se naplate ranija potraživanja od kupaca, koja su nakon razdvajanja djelatnosti ostala nenaplaćena i ovakav pristup je dao značajne rezultate, tako da je u prošloj godini naplaćeno više od devet miliona KM ispravljenih i starih potraživanja”, pojasnio je Mihajlović.

Prema njegovim riječima, pozitivan trend poslovanja je vidljiv i iz činjenice da su obaveze prema dobavljačima smanjene za 52 odsto, a istovremeno se radilo na obnavljanju opreme za distribuciju električne energije.

Direktor “Elektro-Bijeljine” naglasio je da preduzeće nema dospjelih, a neizmirenih obaveza po osnovu poreza i doprinosa, kao ni dospjelih obaveza prema zaposlenima.

“Sve obaveze koje su postojale prema Poreskoj upravi su u cijelosti izmirene, kao i stanje dospjelih obaveza prema dobavljačima na dan 31. mart ove godine u iznosu od 378.090 KM, što će se kao i sve ostale redovne obaveze izmirivati iz tekućeg poslovanja”, pojasnio je Mihajlović.

Kada je riječ o distributivnim gubicima, Mihajlović je naveo da preduzeće bilježi značajne rezultate po pitanju distributivnih gubitaka i u prošloj godini oni iznose svega 7,86 odsto, što je jedan od najboljih rezultata u posljednjih nekoliko godina.

“Takođe, trend smanjenja gubitaka je nastavljen i u ovoj godini, tako da u periodu januar-februar gubici iznose 7,93 odsto, i to pokazuje značajan napredak pošto su u pitanju zimski uslovi i mjeseci kada su gubici znatno veći”, dodao je Mihajlović.

Govoreći o trenutnim investicijama, Mihajlović je naveo za Srnu da je pri kraju realizacija kapitalnog projekta vrijednog 45 miliona KM, od čega su 30 miliona kreditna sredstva iz aranžmana sa EBRD, a 15 miliona vlastita.

“Pomenuta sredstva su utrošena u izgradnju i rekonstrukciju niskonaponske i srednjenaponske mreže i ugradnju brojila sa daljinskim očitanjem, te nabavku najsavremenije elektroenergetske opreme. U planu je izgradnja novih trafostanica, dalekovoda i pratećih objekata, a sve sa ciljem unapređenja kvaliteta distribucije električne energije”, naveo je Mihajlović.

Što se tiče nedavno održanog Samita energetike u Trebinju, Mihajlović je naveo da je ovaj skup opravdao sva očekivanja, te da predstavlja najreprezentativniji skup u energetskom sektoru u regionu.

“Učešće na ovakvim respektabilnim skupovima prilika je za nova saznanja i iskustva, a otvara i niz poslovnih kontakata i mogućnosti za razmjenu ideja da bismo lakše dočekali velike izazove. Mislim da je potrebno iskoristiti sve potencijale s ciljem unapređenja energetskog sektora, te da su i distribucije kao dio tog sistema, značajan faktor u stabilizaciji energetskih prilika”, istakao je Mihajlović.

On je naglasio da podržava ovakve događaje i samo učešće na njima, jer je to iskustvo i znanje više koje se može uvijek primijeniti.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *