Mandić obavijestio Đukanovića o prijedlogu Lekića za mandatara

Jedan od lidera Demokratskog fronta /DF/ Andrija Mandić obavijestio je predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića da je skupštinska većina danas predložila Miodraga Lekića /lidera Demosa/ za mandatara za sastav nove vlade.

Mandić je u pismu Đukanoviću naveo da su partije, pobjednice izbora 2020. godine, Df, Demokratska Crna Gora, Socijalistička narodna partija, Ujedinjena reformska akcija, Radnička partija, Ujedinjena Crna Gora, Prava Crna Gora, CIVIS i Demos, postigle politički dogovor da mandatar bude Lekić.

“Tim dogovorom omogućeno je da se izabere demokratska i legitimna Vlada jer za to postoji saglasnost svih nas koji činimo apsolutnu većinu u parlamentu, čime su se stekli uslovi da se, u skladu sa Ustavom, mandat za sastav sledeće Vlade povjeri Lekiću”, istakao je Mandić.

On je rekao da su razgovori parlamentarne većine bili veoma uspješni i da su u dosadašnjem radu daleko odmakli u saglasnosti u vezi sa programom i sastavom nove Vlade, kao i u pripremi koalicionog ugovora koji će zaključiti neposredno prije njenog izbora u parlamentu.

Mandić je dodao da očekuje da će Đukanović postupiti isto kao i u slučaju izbora prethodne vlade i pokazati dužnu efikasnost kako bi se nova Vlada u izuzetno kratkom roku posvetila životnim prioritetima Crne Gore.

Rok za predlaganje mandatara je 30 dana od kada je izglasano nepovjerenje sadašnjem premijeru Dritanu Abazoviću i ističe sutra.

ABAZOVIĆ OČEKUJE DA VLADA BUDE FORMIRANA

 Premijer Crne Gore u tehničkom mandatu Dritan Abazović rekao je da predloženi mandatar Miodrag Lekić ima njihovu podršku i da je optimista da će nova vlada biti formirana.

“Lekić ima našu podršku i vjerujem da će on biti naklonjen tome da ono što se dogovori bude i implementirano. Očekujem da će vlada biti formirana, ja sam uvijek optimista”, rekao je Abazović, koji je i lider Građanskog pokreta URA.

On je u izjavi za medije nakon sastanaka u Stejt departmentu naveo da je Crna Gora bliža formiranju nove vlade nego juče, a sutra će možda biti još bliža, te izrazio uvjerenje da se svi drže već definisanog principa da “ništa nije dogovoreno dok se sve ne dogovori”.

Abazović je istakao da bezbjednosni sektor i spoljna politika moraju da budu dio dogovora, te naglasio da će URA obezbijediti da dobro nasljeđe 43. Vlade ostane i u vremenu eventualne nove vlade.

Na sastanku parlamentarne većine u Crnoj Gori danas je dogovoreno formiranje nove vlade, a kandidat za mandatara je lider Demosa Miodrag Lekić.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *