Loparski vinogradari dokazali da šljiva nije jedina kraljica

Majevica je tradicionalno voćarski kraj poznat po proizvodnji šljive. Posljednjih godina na ovom području podignute su i plantaže jabuke i kruške, a odnedavno, padine Majevice, krase i prvi vinogradi.

U rodnom selu Jablanica kod Lopara Milorad Miljanović zasadio je prije par godina eksperimentalno prve čokote vinove loze na pola dunuma, a danas nastavlja da proširuje vinograd.

Sada Milorad i Zora Miljanović imaju vinograd na gotovo sedam dunuma. Prošle godine rod je bio odličan. Na starom zasadu ubrali su 1.800 kilograma grožđa i proizveli 600 litara vina.

Iako bavljenje vinogradarstvom zahtijeva dosta znanja, strpljenja i ulaganja, ne kaju se.

Klima i zemlja odlične

– Majevica je odvajkada poznata po šljivi, ali mi smo dokaz da jednako dobro može da uspijeva i vinova loza. Naša zemlja je odlična, a ovoj kulturi odgovaraju i prirodni i klimatski uslovi. Za dobar i kvalitetan prinos moraju se primijeniti i struka i savjeti stručnjaka – priča Milorad.

Neophodno je, kaže, pripremiti zemljište, odabrati kvalitetan sadni materijal, a malo je i kvalifikovane radne snage koja zna da obavlja ovaj posao.

-Specijalizovana poljoprivredna mehanizacija za vinogradarstvo je veoma skupa. A onda i uticaj vremenskih uslova, pojava biljnih bolesti. Sve to košta, ali se na kraju isplati – kaže Milorad.

Planira prošititi podrum za čuvanje vina i pripremiti još jednu parcelu za novi zasad. Iako je prošle godine klizište odnijelo dio vinograda, to ga nije obeshrabrilo.

-Zemljište se urušilo i odnijelo mi više od 150 čokota. Sve sam počupao i sad ravnam tu zemlju. Neću odustati. Zasadiću opet vinograd – kaže ovaj Majevičanin.

Preko hiljadu vrsta

U vinogradu ima 1.600 čokota sorte vranac, tamjanika, lasta, bijeli burgundac i frankovka i sve odlično uspijevaju. Prezadovoljan je Miljanović rodnošću i kvalitetom. Stone sorte daju u prosjeku pet kilograma po čokotu, a vinske oko tri kilograma.

Budući da uzgoj vinove loze ima odličnu perspektivu, Miljanovići planiraju da izgrade posebnu zgradu za preradu i skladištenje vina.

-U poslu mi pomažu supruga Zora i sin Aleksandar. Vinogradarstvo je isplativo, ali je neophodno afirmisati i podržati ovu granu proizvodnje, koju zovu i “kraljicom poljoprivrede”. Cilj nam je da proizvedemo značajnije količine i plasiramo ih na domaće tržište – kaže Milorad.

-Voćarstvo i poljoprivredna proizvodnja su strateški pravac razvoja našeg područja. Poznat smo šljivarski kraj i šljiva proizvedena na ovom području odavno je našla svoje mjesto na zahtjevnom tržištu. Imamo zasađenih oko 700.000 stabala voćnih vrsta – kaže načelnik Lopara Rado Savić.

U opštini Lopare planiraju da podrže i druge zainteresovane majevičke poljoprivrednike koji žele da podignu vinograd. Ovaj kraj bi, u dogledno vrijeme, osim destilerije voćnih rakija, mogao imati i prvu vinariju.

Pomoć opštine Lopare

U saniranju štete i podizanju vinograda Miljanovićima je pomogla opština Lopare. Obezbijedili su sadnice i stručnu pomoć.

-Mi sa svoje strane nastojimo da stvorimo uslove ovdašnjim poljoprivrednicima da budu konkurentni i što lakše plasiraju svoje proizvode. Namjeravamo da uz pomoć dijaspore gradimo prerađivačke kapacitete, sušare i hladnjače za voće – kaže načelnik Opštine Lopare Rado Savić.

(SrpskaInfo)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *