Lopare: Otvoreni 10. “Dani dijaspore”

U Centru za kupturu Lopare otvoreni su „Dani dijaspore“, manifestacija koja se, desetu godinu za redom, organizuje u ovoj majevičkoj opštini.

Program manifestacije je počeo izložbom slika sa 13. i 14. Likovnog sabora na Majevici, a zatim je održana mini pozorišna predstava ‘Kum’ u kojoj su nastupili učenici Osnovne škole „Sveti Sava“ Lopare.

Predstava je rađena u saradnji sa Pozorištem Duga iz Švajcarske, ničiji je osnivač pisac Miodrag Lukić rodom iz Lopara.

Manifestaciju i izložbu slika svečano je otvorio načelnik opštine Lopare Rado Savić, koji je rekao da je program, koji je pripremljen, posvećen i okrenut ka dijaspori i njenom povezivanju sa rodnim krajem.

„Ove godine se ‘Dani dijaspore’ održavaju pod motom ¬'Dolaze naši’ i zaista dolaze naši, dolazi naša rodbina, naši prijatelji, naše komšije“, naglasio je Savić.

On je saopštio da su u odnosu na početak organizovanja ove manifestacije i današnje vrijeme uloženo dosta truda i da su postignuti dobri rezultati i saradnja sa dijasporom je bolja i kvalitenija.

„Prošla godina, zbog korona virusa, je bila teška za putovanje, ali ove godine Lopare su pune naših ljudi iz dijaspore“, saopštio je Savić.

Predsjednik Udruženja Srpskih privrednika Švajcarske, predsjednik Udruženja „Koreni“ i član uprve Udruženja Majevičana u Švajcarskoj Stojan Stevanović je za ovogodišnju manifestaciju najavio masovniji dolazak dijaspore u Lopare.

On je rekao da će samo iz Udruženja „Koreni“ doći oko 60 gostiju iz čijele Evrope, a za iduću godinu planovi su da se manifestacija još više omasovi i proširi.

Stevanović je, u svojoj izjavi novinarima, posebno istakao dobru saradnju sa lokalnom zajednicom i načelnikom opštine Radom Savićem u smislu investicija iz dijaspore i naveo da je 12 investitora iz dijaspore investiralo u privredni potencijal opštine Lopare.

Dragana Kuprešanin, slikar i dizajner iz Beograda je rekla da je raduje što je prisustvovala, sa svojim kolegama, otvaranju izložbe slika koje su nastale na prethodna dva sabora na Majevici.

„Zadovoljstvo nam je da smo se okupili, gotovo u punom sastavu, da ovdje večeras prisustvujemo ovoj vrlo važnoj manifestaciji“, dodala je Kuprešanin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.