Lazarević: Zainteresovani za kalcifikaciju zemljišta da sačekaju na obavještenje Agrarnog fonda /VIDEO/

141 poljoprivrednik u nekoliko semberskih sela pretrpio je štetu usljed olujnog vjetra u aprilu ove godine uglavnom na plastenicima.  Pomoć za nadoknadu štete dobiće iz Agrarnog fonda. Pozvani su da podnesu zahtjeve kako bi se moglo pristupiti isplatama već sljedeće sedmice.

Ovogodišnji pravilnik o podsticajima agrarnog fonda operativan je od 6. juna kada je na dokument svoj potpis stavio gradonačelnik Bijeljine. Kako bi se ravnomjerno raspodijelio iznos od 1,7 miliona maraka, prethodno su održane i javne rasprave sa poljoprivrednim proizvođačima.

Poljoprivrednici koji su u aprilu ove godine usljed nepredviđenih okolnosti pretrpjeli štetu na poljoprivrednim gazdinstvima već sada trebaju podnijeti zahtjeve Agrarnom fondu kako bi im bila isplaćena predviđena sredstva za nadoknadu štete.

Lazarević napominje da će Upravni odbor Agrarnog fonda zasijedati već u srijedu 22. juna, kako bi se moglo istog dana pristupiti i isplati sredstava za nadoknadu štete poljoprivrednicima.

Lazarević je uputio apel ka onim poljoprivrednicima koji namjeravaju da apliciraju za mjeru kalcifikacije zemljišta, odnosno za izvoz krečnjaka, što u potpunosti finansira Agrarni fond, da sačekaju obavještenje Agrarnog fonda.

Postupak tenderske procedure najmanje traje oko mjesec dana, ističe Lazarević i dodaje da je ovaj posao prošle godine realizovan veoma brzo i vrlo uspješno.

Pedeset odsto onih koji su ostvarili pravo na kalcifikaciju u prethodne dvije godine bili su oni poljoprivrednici koji nisu registrovani, podsjeća Lazarević i dodaje da je ova mjera u teškim uslovima za proizvodnju mnogima olakšala troškove i uticala na povećanje prinosa i bolje rezultate u proizvodnji.

Donio je ovogodišnji pravilnik brojne novine u korist poljoprivrednika. Od ukupno predviđenih 1,7 miliona maraka za podsticaje, evidentno je da će najveća suma novca biti usmjerena ka proizvođačima pšenice.

Značajna su podsticajna sredstva koja se usmjeravaju sa lokalnog nivoa i ka povrtarima, a podršku Agrarnog fonda od 20 odsto imaju i mlađi poljoprivrednici do 40 godina koji su nosioci poljoprivrednih gazdinstava.

U veoma teškoj proizvodnoj godini podsticaji sa republičkog i lokalnog nivoa dobro su došli da bi se proizvodnja održala, saglasni su u stavu semberski poljoprivrednici.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *