Lavrov: Rusija će podržati svako rješenje za Kosmet koje prihvati Srbija

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je večeras u Beogradu da Rusija smatra da rješenje za Kosovo i Metohiju mora biti postignuto u dijalogu Beograda i Prištine i odobreno od Savjeta bezbjednosti UN.

“Mi ćemo prihvatiti bilo koje rješenje koje prihvati Srbija i srpski narod”, izjavio je šef ruske diplomatije.

Lavrov je nakon sastanak sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem na konferenciji za novinare naglasio da Rusija kada je riječ o Kosmetu insistira na poštovanju Rezolucije 1244 i poštivanju međunarodnog prava.

On je rekao da je Rusija zabrinuta provokacijama Prištine krajem septembra na sjeveru Kosova, te da pozdravlja susdržanost koju je pokazao Vučić i njegov angažman da situacija bude rješana mirno.

Lavrov je rekao da je Vučiću prenio pozdrave ruskog presjednika Vladimira Putina i želje za aktivan nastavak saradnje dvije zemlje, koju je ocijenio dobrom.

On kaže da će biti dogovoren naredni sastanak dva predsjednika.

Lavrov je večeras stigao u Beograd, gdje su ga na Međunarodnom aerodromu “Nikola Tesla”, uz najviše državne počasti, dočekali ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković, kao i ambasador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko.

On će sutra učestvovati na jubilarnom sastanku na visokom nivou Pokreta nesvrstanih, gdje će kako je ranije najavljeno, prenijeti poruku predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina, u kojoj se ističe poseban značaj koji Moskva daje aktivnostima ovog pokreta koji objedinjava 120 zemalja i promoviše principe ravnopravne međudržavne saradnje.

ZAHVALNOST MOSKVI ZA SVE ŠTO JE URADILA ZA SRBIJU

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio se ministru ministru spoljnih poslova Rusije Sergeju Lavrovu što je večeras u Beogradu i što je došao da uveliča Samit nesvrstanih.

Vučić se zahvalio Rusiji na svemu što je uradila za Srbiju, od podrške u očuvanju teritorijalnog integriteta, dobre političke saradnje dvije zemlje, do izgradnje gasovoda koji je osigurao energetsku stabilnost u zemlji.

“Veoma sam ponosan što kažem da imamo vrlo dobre odnose sa Ruskom Federacijom. Zadovoljni smo razvojem naših bilateralnih odnosa”, rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

On kaže da se zahvalio i predsjedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu i izrazio želju i nadu da do kraja godine dođe do susreta sa ruskim liderom.

“Ovo je bio najotvoreniji i najiskreniji razgovor do sada, iako Lavrova poznajem mnogo godina”, rekao je predsjednik Srbije.

Vučić je podsjetio na pomoć Rusije u borbi srpskog naroda i Srbije protiv virusa korona i dodao da Srbija tu vrstu pomoći i podrške ne zaboravlja.

Predsjednik Srbije je rekao i da je upoznao Lavrova sa objektivnim strahovima zbog situacije u regionu.

On je zahvalio za podršku suverenitetu, teritorijalnom integritetu i podršci oko Kosova i Metohije i stavu da se ova pitanja mogu rješavati samo dijalogom.

Vučić je ponovio da će Srbija ostati vojno neutralna zemlja.

On je istakao da, uprkos epidemiji virusa korona, raste spoljnotrgovinska razmena Srbije i Rusije. Vučić se zahvalio i zbog dobre saradnje sa Ruskim željeznicama.

Predsednik se i na ruskom jeziku zahvalio Lavrovu na njegovoj pomoći Srbiji i poželeo mu sve najbolje.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *