Lavanda osvaja Semberiju: Novinarka uzgaja „kraljicu ukrasnog bilja“ na oglednoj parceli

Zasadi ljekovitog bilja sve češće se mogu vidjeti i u drugim sredinama, pa tako i Semberiju odnedavno krasi prva plantaža lavande.

Ogledna parcela u Međašima kod Bijeljine potvrdiće da li je proizvodnja ove ljekovite, začinske i ukrasne biljke perspektivna i profitabilna.

Vlasnica parcele Svjetlana Marković sadnjom lavande ispunila je svoju dugogodišnju želju. Planirala je najprije da ovom višegodišnjom biljkom zasadi oko dva dunuma okućnice, ali se, nakon razgovora sa stručnjacima, odlučila na površinu od 500 metara kvadratnih, kao oglednu parcelu.

– Mnogi ovu „kraljicu ukrasnog bilja“ imaju u dvorištu ili na terasama, ali niko na ovom području se do sada nije ozbiljnije bavio proizvodnjom ove kulture. Nekada je uzgoj lavande bio vezan samo uz primorske i južne krajeve, a danas se sve više uzgaja i u kontinentalnim predjelima. Raspitala sam se, naučila dosta od stručnjaka i na internetu, i odlučila da „pionirski“ krenem u ovu priču. Nisam se pokajala – kaže Svjetlana.

Opredjeljenje da se posveti uzgoju lavande unijelo je dodatni elan u njen život.

– To za mene nije posao i profit mi nije primaran. A taj osjećaj kada od sjemena stvorite biljku, kojoj se posvetite maksimalno i koja vas nagradi cvijetom i mirisom, ne može se opisati – kaže Markovićeva, koja je novinarka više od tri decenije.

Iako joj ovaj poziv svakodnevno otvara nove i različite teme, omogućava susrete s ljudima svih profila, osjetila je potrebu da pronađe nešto što će je dodatno oplemeniti i ispuniti energijom. I to je uspjela s lavandom.

“Ljubav” u vrećicama

Ovu „ljubav“ upakovala je u predivne pamučne vrećice.

– Brendirala sam ukrasne vrećice kao suvenir, koji je lijep pozdrav i poruka iz Semberije, da ovdje zapravo može da uspijeva sve, ako se posvetimo. Mislim da je ova naša ravnica prelijepa, prebogata i da se na njenoj plodnoj zemlji može proizvesti mnogo toga. A i ovom proizvodnjom afirmišem zavičaj – kaže Svjetlana.

(SrpskaInfo)

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *