Krsna slava manastira u Suvom Polju: Krsta se nikada ne treba odricati /FOTO/

Njegovo Preosveštenstvo Episkop zvorničko-tuzlanski g. Fotije nakon svete arhijerejske Liturgije  poručio je da srpski narod ide putem Krsta.

Manastir Časnog Krsta u Suvom Polju kod Bijeljine, duhovno rukovođen svojim nastojateljom, arhimandritom Nektarijem Tešić obilježio je danas krsnu slavu Vozdviženje Časnog Krsta-Krstovdan.

Njegovom Preosveštenstvu su sasluživali iguman Simeon, iz manastira Bišnja kod Dervente, protonamjesnik Stamenko Stanković, paroh u Modriči, protođakon Slavoljub Milošević i mnogi narod, kao „carsko sveštenstvo, narod sveti, narod zadobijeni“.

Njegovo Preosveštenstvo Episkop zvorničko-tuzlanski g. Fotije nakon svete arhijerejske Liturgije poručio je da srpski narod ide putem Krsta.

Episkop Fotije istakao je da sve što je Bogoliko i Hristoliko jeste filosofija pravoslavnih ljudi i svakoga Srbina .

„Srpski narod ima golgotu, u današnje vrijeme to je raspeto i  mučeničko Kosovo ali i sva mjesta gdje smo stradali u novije vrijeme u logoru Jasenovac i drugim mjestima u Drugom svjetskom ratu ali i u Odbrambeno-otadžbinskom ratu gdje je 30.000 Srba stradalo za Republiku Srpsku i oni su išli tim putem Krsta i Vasrkrsenja i zato je njihov put pobjedonosan i put koji daje slobodu i mogućnost da živimo  sa svojim narodom i svetinjama“, rekao je Episkop Fotije.

On je izrazio nadu da će današnji lideri koji vode srpski narod voditi se filosofijom Krsta i Vaskrsenja te da će to biti putovoditelj u svim narednim duhovnim, političkim i životnim borbama srpskog naroda.

Među brojnim vjernicima manastirskoj slavi je prisustvovao i načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić koji je zamjenik predsjednika Eparhijskog upravnog odbora Eparhije zvorničko-tuzlanske.

Perić je čestitavši slavu istakao da je upravo vjera pravoslavna i Srpska pravoslavna crkva održala srpski narod vijekovina unazad.

„Opština Ugljevik je zajedno sa gradom Bijeljina u proteklom periodu izgradila asfaltni put koji vodi Manastiru Časnog Krsta koji je posebno značajan za mještane ugljevičkih mjesnih zajednica Ravno Polje i Donja Trnova“, podsjtio je Perić i najavio dalju podršku lokalne uprave manastiru i Eparhiji zvorničko-tuzlanskoj.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *