Košarac: Istrajaćemo na stavu Srpske o zaštiti domaće poljoprivrede /VIDEO/

Domaćini u selu Magnojević proizvode oko 45.000 tovljenika godišnje, mi smo vezani za svinjogojstvo, kazao je Miladin Petrić, koji uzgaja oko 3000 svinja i oko 90 teladi.

Upozorio je na  tešku situaciju uzgajivača. On je, kako sam kaže, svaki dan na gubitku oko 600 maraka.

Poljoprivrednici ponovo najavljuju blokadu i proteste, a pozvali su i poljoprivredne proizvođače iz Federacije da im se pridruže.

Petrićevu farmu danas je posjetio ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac. RS je ponosna na svoje farmere i poljoprivrednike, kazao je Košaraca i dodao da RS ulaže dodatne napore kako bi naši ljudi bili zaštićeni, kako je rekao prije svega od zlih namjera koje dolaze iz Federacije.

U RS je prisutan višak od oko 10.000 tovljenih svinja, što stvara velike probleme farmerima koje su pad potražnje i niska cijena prouzročena pandemijom bacili na koljena. Odlukom o posebnim zaštitnim mjerama na uvoz određenih proizvoda porijeklom iz zemalja članica EU definisano je da uvoz goveđeg i svinjskog mesa iz EU podliježe plaćanju pune carinske stope propisane važećom Carinskom tarifom BiH, što Savjet ministara zaslugom federalni ministara nije usvojio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *