Korona i uvoz osakatili semberskog seljaka

Nakon jednogodišnje pandemije virusa korona,a kojoj se kraj još ne nazire, semberski poljoprivrednici, proizvođači povrća, voćari i stočari, pred početak prolejćne sezone, u ozbiljnoj su dilemi-kako dalje?

Đorđe Sekulić iz Velike Obarske, proizvođač ranog plasteničkog povrća, tvrdi, da je sembersko selo ugroženo na svim frontovima,a korona je završni pečat na sve seljačke muke.

-Nisam ja muzičar, pa ako večeras ne sviram, nisam ništa ni izgubio. Ja sam u novembru zasijao rani kupus, i tek nakon šest mjeseci, ako država ne uveze, mogu da se nadam da nešto prodam i zaradim. A između novembra i maja su samo troškovi, hiljade kilovata potrošene struje na zagrijavanje plastenika, navodnjavanje, zaštita rasada, a svoj danonoćni rad uopšte ne računam, žali se Đorđe.

Miodrag Miljanović iz Gornjeg Dragaljevca, sa 500 grla ovaca,vlasnik je trenutno najvećeg stada domaće pasmine “pramenka” u Semberiji.

-Godinama sam prodavao jagnjad i ovce na kućnom pragu, a ova godina je izuzetno teška, jer zbog korone nema svadbi, proslava punoljetstva, rođendana i krštenja koja, tradicionalno okupljaju veliki broj ljudi, pa je potržnja nikakva. Povećanje broja grla nakon januarskog jagnjenja, sada mi stvara veliki problem smještaja ovaca, koje, nažalost zimu provode na otvorenom, kaže Miodrag, i dodaje, da ga u proljeće čekaju dodatni troškovi oko šišanja ovaca, a kvalitetnu vunu, koju odavno niko ne uzima-mora spaliti.

Umjesto zadovoljstva, od prepunih štala utovljenih bikova i svinja, semberske farmere podilazi jeza, jer kupaca ni na vidiku, a tovljenici prelaze kilažu “u klasi”…

-Naše tržište uvozi i svinje i bikove, i meso i mesne prerađevine, a mi sa svojima ne znamo šta ćemo… Bikovima preko 600 kilograma spuštaju cijenu, a životinja dnevno pojede do 40 kilograma hrane, moraš ga nahraniti, a ustvari, hraniš svoju štetu, kaže Dragiša Mišić iz Batkovića.

U semberske trgovine već su stigli repromaterijali za proljećnu sjetvu, đubriva, sjemena, zaštitna sredstva i cijene su više za 30 odsto nego prošle godine, i po riječima trgovaca, nisu konačne…

Semberski seljak, umoran od neizvjesnih godina koje su iza njega, našao se na raskršću, između želja, mogućnosti i realne situacije na terenu… Zasijati, ili ne?

(Večernje novosti)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *