Kontinuirano bavljenje poljoprivredom na području Semberije od neolita do danas /VIDEO/

Arheološka istraživanja na lokalitetu Novo Selo, nadomak Bijeljine, koja su započeta 2019. godine nedavno su završena, a građa pronađena tokom trogodišnjeg rada domaćih i stranih arheologa, može se ovih dana vidjeti u Muzeju “Semberije”.

Lazićeva kaže da je kroz ovaj projekat pokušano da se ispriča priča o prvim zemljoradnicima i stočarima na Balkanu, da se proprati razvoj različitih praistorijskuh kultura, kroz neolit, a kasnije kroz bakarno i bronzano doba, da su potvrđene mnoge pretpostavke koje su imali arheolozi iz BiH, Srbije i Austrije, predvođene Mariom Gavranovićem.

Savremenom čovjeku, odnosno posmtraču ove izložbe biće jako zanimljiv pogled na brzinu razvoja poljoprivrede, koji je nepojmljiv u odnosnu na brzinu današnjeg razvoja i inovacija, kaže Lazićeva.

Kada je u pitanju konkretno arheološki lokalitet u Novom selu, zahvaljujući ovim istraživanjima, uočen je kontinuitet življenja i razvoja ljudske zajednice.

Izložbu, koja je otvorena 17 jula u Muzeju Semberije, posjetioci će, zahvaljujući rezumjevanju Austrijskog kulturnog foruma iz Sarajeva, moći da vide do 7 avgusta.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *