Kon: U Srbiji se broj novozaraženih stabilizovao, Beograd ostaje epidemiološka bomba /VIDEO/

Koronavirus je u Srbiji od početka epidemije registrovan kod 22.852 osobe, a zabilježeno je 518 smrtnih slučajeva, pokazuju podaci sa sajta covid19.rs. Vanredna situacija je od juče na snazi i u Trgovištu, ukupno u više od 30 gradova i opština. Prema ocjeni stručnjaka Beograd je i dalje epidemiološka bomba.

Beograd je prava epidemiološka bomba zato što ima ogroman broj mjesta gdje koronavirus može naglo da počne da se prenosi, kaže epidemiolog Predrag Kon. Apeluje na poštovanje mjera i povećanje kontrole inspekcijskog nadzora.

Zbog velikog broja oboljelih kao i pacijenata na liječenju u kovid bolnici, u Šapcu je otvorena i privremena bolnica.

Policijskog časa nemamo već samo ličnu svijest i odgovornost, kaže Predrag Kon. Objasnio je da kada kažu da je virus probio epidemiološke barijere, to ne znači da epidemiolozi ne rade svoj posao.

Mnogo se ove nedjelje govorilo o pismu koje potpisuju ljekari, u kome se traži da Krizni štab pokaže veću odgovornost kada je epidemija u pitanju, a Kon kaže da je država njih postavila kao kredibilne stučnjake. Ukazao je da on odmah ustupa svoje mjesto, “ali samo ako ga razriješi država Srbija”.

Nadležni navode da je stabilizovan odnos između broja primljenih pacijenata u bolnice i onih koji se otpuštaju, ali poručuju da je nastavak poštovanja mjera sada imperativ.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *