Koliko će koštati proljetna sjetva ? /VIDEO/

Poljoprivrednici čekaju stabilizaciju vremenskih prilika kako bi počeli najvažnije proljećne poslove.Uoči intenzivnijih radova u poljima tržište repromaterijala dobro je snabdjeveno pesticidima, sjemenom kukuruza, te đubrivom čije su cijene ove godine nešto povoljnije. Regres na dizel gorivo ove godine iznosi 0,75 pfeningi što je značajna stavka kažu poljoprivrednici.

Poljoprivredni proizvođač Kosta Dragić sijaće kukuruz na šest hektara oranice. Njive kao i radne mašine spremne su kaže on za predstojeće radove.

Upravo je zbog prošlogodišnje suše smanjena proizvodnja sjemenskog kukuruza, što se ove godine odrazilo na rast cijena koje su u zavisnosti od hibrida više za 20 do 40 odsto.

Prema procjenama ovog će proljeća u Semberiji biti zasijano oko 25.000 hektara kukuruza. U resornom ministarstvu kažu da će prema planu proljetna sjetva biti postavljena na 170.653 hektara, a očekuju sjetvu kukuruza na površini od oko 128.000 hektara.

Stručnjaci savjetuju ratarima da se i u sjetvi kukuruza oslone na zaoravanje više različitih hibrida na jednoj parceli. U poslovima ne treba srljati, prije svega treba pratiti temperaturu sjetvenog sloja zemljišta, pa kada se pripremljena oranica na dubini od četiri do 6 centimetara zagrije na deset stepeni Celzijusovih pravo je vrijeme za sjetvu.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *