Kisić Tepavčević: Popuštanjem mejra može da dođe do povećanja broja zaraženih /VIDEO/

Zamjenica direktora Instituta “Batut”  Darija Kisić Tepavčević je rekla da je u mnogim zemljama gde je došlo do popuštanja mjera zabilježen blagi skok broja zaraženih. Istakla je da se nada da Srbija neće biti jedna od tih zemalja.

Danas će biti održana sjednica Kriznog štaba, a Darija Kisić Tepavčević je rekla da se one i dalje redovno održavaju s ciljem da se evaluiraju sve mjere i da se virus što prije eliminiše iz populacije. Kada je riječ o putovanjima, kaže da će se Srbija ponašati kao i ostale zemlje u regionu.

A kako će se ponašati ostale zemlje, još nije tačno utvrđeno. jedno je za sada jasno-ni u jednu zemlju neće se moći ući bez testa na korona virus. Potvrđuje to i Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović koji ističe da niko neće moći da uđe u zemlju bez određenih medicinskih mjera.

Od danas Srbija može da se pohvali respiratorom domaće proizvodnje. Pet modela respiratora napravljeno je u rekordno kratkom roku, za oko mesec dana. Tim stručnjaka radio je bez dana pauze, između 10 i 15 sati dnevno. Ideja je potekla od inženjera elektrotehnike iz Instituta “Mihajlo Pupin”.

Možda svijet nakon korone neće biti isti, ali Crna Gora sigurno hoće. Crnogorci se spremaju za otvaranje i turističku sezonu, pa mitropolit Amfilohije najavljuje nastavak litija.

Pored doskorašnje zabrane posjećivanja pravoslavnih hramova u Crnoj Gori, na stotine vjernika jutros je čekalo ispred manastira Ostrog na poklonjenje moštima Svetog Vasilija Ostroškog. Policija danas nije zaustavljala građane koji su išli u manasti. Čak ni povremeno jaki pljuskovi nisu odvratili vjernike da dođu u velikom broju.  

Mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije služio je u manastiru Ostrog liturgiju i poželeo da se iscele svi virusi, a posebno, kako je rekao “virus bratomržnje i bratskih nesreća”.

Crnogorski premijer Duško Marković saopštio je da dolaze nedelje u kojima se Crna Gora mora pripremiti za turističku sezonu. Marković je na svom Tviter nalogu napisao da je Crna Gora na putu da postane korona-free destinacija.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *