Kavasakijev sindrom i kod djece u Srbiji /VIDEO/

Kavasakijev sindrom koji se pojavio u zemljama Evrope i u SAD  kod djece koja su preležala koronavirus zabilježen je i u Srbiji.  Stručnjaci ističu da on ne bi trebalo da zabrinjava roditelje, jer je ovo izuzetno rijetka bolest koja je izlječiva ukoliko se ustanovi na vrijeme.  U Domu za stare “Radost” u Negotinu preminulo je  6 osoba, 49 zaraženo. Uhapšena je i direktorka koja je  imala virus korona.

U Negotinu je uhapšena direktorka Doma za stara lica Branka P., koja se sumnjiči da nije preduzela propisane i potrebne mere za sprečavanje širenja koronavirusa u svojoj ustanovi. Uhapšena je jer nije preduzela propisane mere za sprečavanje širenja korona virusa, zbog čega je u tom domu oboljelo 49 osoba, a preminulo šest korisnika.  Porast broja zaraženih nije zabrinjavajući kažu stručnjaci. Imunolog Srđa Janković kaže za RTS da sa koronavirusom nije gotovo. On  kaže da je vrlo zabrinjavajuće stanje u Vranju, gde je u posljednjih nekoliko dana zabilježeno više desetina zaraženih, uglavnom u fabrici nameštaja.

Dvoje djece u Srbiji dobilo je takozvani kavasaki sindrom koji se može dovesti u vezu sa kovidom 19. Dječaci stari 15 i 16 godina, kod kojih je registrovana kavasakijeva bolest, imali su koronavirus, pokazali su testovi. Jedan dječak je otpušten na kućno liječenje, a drugi je hospitalizovan na Institutu za majku i dijete. Kavasakijeva bolest ili Kavasakijev sindrom je relativno rijetka autoimuna bolest, a klinička slika uključuje vaskulitis, zapaljenje krvnih sudova. Bolest se najčešće javlja kod djece ispod pet godina starosti.

Hemijski fakultet isporučiće sutra Institutu za primjenu nuklearne energije prvu količinu rekombinantnih proteina novog koronavirusa, koji će biti jedan od glavnih sastojaka za domaći test za određivanja prisustva antitijela na SARS-KoV-2.

Istovremeno u Srbiji se građanima isplaćuje novčana pomoć države. Do jutros  se ukupno 3.750.000 građana Srbije  prijavilo za novčanu pomoć od 100 evra, izjavio je ministar finansija Siniša Mali i poručio da će se kompletna isplata ove novčane pomoći države završiti najkasnije do 7. juna. Kada se na broj od 3.750.000 doda i oko dva miliona penzionera i oni koji primaju novčano-socijalnu pomoć, riječ je o 5.750.000 građana Srbije koji će dobiti pomoć države.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *