Kasno sinoć postignut dogovor u Briselu; Petković: Sačuvali smo mir i KM tablice

Glavni pregovarači Beograda i Prištine postigli su dogovor prema kojem će Srbija prestati da izdaje registarske tablice sa nazivima gradova na Kosovu i Metohiji, dok će Priština obustaviti dalje radnje u vezi sa preregistracijom vozila, naveo je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borelj.

“Sa velikim zadovoljstvom mogu da saopštim da su se glavni pregovarači Prištine i Srbije, uz posredovanje EU, dogovorili o mjerama da se izbjegne dalja eskalacija i da se u potpunosti koncentrišu na prijedlog za normalizaciju odnosa”, napisao je Borelj na “Tviteru”.

On je naveo da će pozvati strane narednih dana da razmotre sljedeće korake.

Glavni pregovarači Beograda i Prištine Petar Petković i Besnik Bisljimi sastali su se juče u Briselu.

Sastanak je realizovan dva dana nakon što je propao pokušaj postizanja dogovora u pregovorima Borelja i specijalnog predstavnika EU za dijalog Miroslava Lajčaka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom samoproglašenog Kosova Aljbinom Kurtijem.

Borelj je ranije ukazao na Kurtijevu odgovornost za neuspjeh pregovora o odgađanju primjene plana u fazama o preregistraciji vozila na Kosovu i Metohiji.

Srbi na sjeveru ne žele da mijenjaju srpske tablice sa akronimima gradova na Kosovu i Metohiji, jer im je, kažu, to jedna od posljednjih veza sa centralnom Srbijom.

Zbog toga, ali i zbog odbijanja Prištine da sprovede Briselski sporazum i formira zajednicu srpskih opština, Srbi su prije dvije sedmice napustili institucije u Prištini i na sjeveru Kosova.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da dogovor Beograda i Prištine iz Brisela znači da nema nikakve kaznene politike premijera samoproglašenog Kosova Aljbina Kurtija prema Srbima koji voze automobile sa KM tablicama.

“Nema nikakvih kazni od 150 evra, nema nikakve kaznene politike ni u svim ostalim fazama koje su bili deo odluke Aljbina Kurtija u vezi sa procesom preregistracije”, rekao je Petković nakon sinoć postignutog sporazuma u Briselu o tablicama sa srpskim oznakama na Kosovu i Metohiji.

Petković, koji je i glavni pregovarač Beograda, naveo je da ovim dogovorom ostaju KM tablice, koje su zakonske, koje izdaje Srbija, ali da će biti zaustavljeno izdavanje novih, koje se ionako ne izdaju već tri godine.

“Zastaćemo fizički sa izdavanjem potpuno novih KM tablica i to sve do trenutka dok se ne dogovorimo i ne pronađemo konačno rešenje o pitanju tablica, a i onako za poslednje tri godine se nisu izdavale”, rekao je Petković.

On je dodao da je Kurti prihvatio sve ono što je odbijao svih prethodnih dana.

Petković je istakao da je ovim dogovorom sačuvan mir i stabilnost i srpski narod na sjeveru Kosova i Metohije.

“Uspeli smo da sačuvamo mir i stabilnost. Poručujem srpskom narodu da mogu da spavaju, sačuvali smo naše, srpske KM tablice”, naveo je Petković.

On je dodao da će o detaljima postignutog dogovora predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obavijestiti javnost Srbije.

Glavni pregovarač Prištine u dijalogu sa Beogradom Besnik Bisljimi rekao je da je u Briselu postignut sporazum koji otvara sva vrata za početak intenzivnih razgovora o planu za normalizaciju odnosa Srbije i samoproglašenog Kosova koji je predložila EU, a podržale Njemačka i Francuska.

“Sada će Žozef Borelj vrlo brzo pozvati Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija da započnu intenzivne razgovore o njegovom prijedlogu i uz podršku Njemačke i Francuske”, rekao je Bisljimi.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *