Kancelarija resursnog centra značajna podrška učenicima i roditeljima /VIDEO/

Javna ustanova Centar za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju “Budućnost” iz Dervente dala je značajnu podršku  našem gradu, otvaranjem resursne kancelarije u osnovnoj školi Vuk Karadžić u Bijeljini, koja ima za cilj rješavanje problema sa kojima se susreću djeca sa poteškoćama.

Centar za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju „Budućnost“ Derventa jedna je od četiri ustanove u Republici Srpskoj u kojima su formirani resursni centri za inkluzivno vaspitanje i obrazovanje, odakle pružaju potrebnu podršku regionalnoj kancelariji u Bijeljini koja djeluje u njihovom okviru.

Otvaranjem regionalne kancelarije Resursnog centra za inkluzivno vaspitanje i obrazovanje Derventa smještene u Osnovnoj školi „Vuk Karadžić“ u Bijeljini, djeca s poteškoćama, roditelji i nastavnici Bijeljine, Lopara i Ugljevika dobili su značajnu podršku.

Rad resursnog centra trenutno je orijentisan ka terenu gdje provode tri dana sedmično, dok je jedan dan rezervisan za individualni rehabilitacijski tretman za djecu iz OŠ “Vuk Karadžić” gdje je Centar smješten, kako i za djecu iz obližnjih gradskih škola. Kolika je potreba za resursnim centrom na području Bijeljina-Lopare-Ugljevik, govori i podatak iz istraživanja koje su radili u resursnom centru, prema kojem je na kraju prošle školske godine, od 10.000 učenika s tog područja, njih 147 sa nalazom i mišljenjem prvostepene stručne komisije, dok je 40 djece u procesu opservacije.

Vukovićeva dodaje da djeca sa smetnjama u razvoju imaju dodjeljenog asistenta koji im pomaže pri pohađanju redovne nastave.

Škola podstiče učenike na veću kreativnost, kroz rad u sekcijama kao što su recitatorska, šahovska, dramska, hor i slično. Na taj način dolaze do izražaja njihova interesovanja i stimuliše se kvalitetna upotreba slobodnog vremena. Škola organizuje susrete sa učenicima i  iz drugih škola, putem različitih organizovanih događaja i radionica.Takođe, jedna od važnih stavku u radu ovakvih institucija jeste rad sa roditeljima i upoznavanje sa potrebama djeteta koje ima poteškoće.

Roditelji djece sa smetnjama u razvoju su heroji koji se svakodnevno suočavaju sa bezbrojnim preprekama. Kao i drugim roditeljima, značajna im je psihološka podrška.Predstavnici ovakvih ustanova pozivaju sve roditelje da se obrate i potraže pomoć , kako bi kroz učenje olakšali život svojim mališanima.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.