Kakva opasnost vreba od fiskalnih računa

Svakoga dana iz kupovine se vratimo sa gomilom fiskalnih računa. Informacije koje nam oni pružaju izazivaju različite emocije. Ali papir na kome se štampaju direktno utiče na naše zdravlje zbog prisustva toksične hemikalije, bisfenol A. Zato će u Srbiji od 1. jula biti zabranjena upotreba papira na kome se oni trenutno štampaju.

Prisustvo bisfenola A u termalnom papiru od koga se izrađuju fiskalni računi proučavala je i Alternativa za bezbjednije hemikalije ALHema, čija je programska koordinatorka Jasminka Ranđelović gost RTS-a.

Još 2017. godine ALHema je testirala prisustvo bisfenola A u termalnom papiru i to prije svega u fiskalnim računima. Ali i u papirnoj ambalaži i plastičnim posudama. Od svih 20 testiranih uzoraka fiskalnih računa, 19 je bilo pozitivno na prisustvo bisfenola A i to u vrlo visokim koncentracijama, od 0,63 do 0,91 odsto. Sadašnje dozvoljeno ograničenje dozvoljava da prisustvo bisfenola A može biti u koncentraciji do 0,02, ističe Ranđelovićeva.

„Bisfenol A je hemikalija koja se inače na globalnom nivou koristi u jako velikim količinama. Nekoliko miliona tona se godišnje stavlja na tržište, a u slučaju termičkog papira, ona se dodaje kao razvijač boje. Bisfenol A je na nivou evropske Agencije za hemikalije klasifikovan kao izuzetno toksičan i štetan po ljudsko zdravlje“, objašnjava gošća Jutarnjeg programa RTS-a.

Ova hemikalija se koristi u termalnim papirima koje osim na fiskalnim računima dobijamo i na parking automatima. Kao i potvrdama o broju za čekanje u redu, papiru za EKG i tako dalje.

Kada je o fiskalnim računima konkretno riječ, izloženost štetnim materijama dolazi preko kože. Pošto se bisfenol A dodaje i u polikarbonatnu plastiku, ove hemikalije ima, na primjer, i u flašicama za vodu za višekratnu upotrebu.

Prva zabrana vezana za bisfenol A se odnosila na plastične flašice za bebe, još 2011. Godine, naročito zbog zagrijavanja i zbog toga što je bisfenol A lako rastvorljiv u mastima i lako prelazi u mlijeko. Sada je uslijedila za termalni papir. Što se tiče konzervi i limenki bisfenola A ima u premazu koji se nalazi sa unutrašnje strane.

Rizik ne može da se kontroliše

Procjena rizika koja je rađena u evropskoj Agenciji za hemikalije je prije svega rađena na najrizičnijim grupama, a to su zaposleni na kasama koji su svakodnevno u kontaktu, ali isto tako i knjigovođe, farmaceuti i medicinsko osoblje. Dokazano je da rizik ne može da se kontroliše što je bio ključan razlog za zabranu. Kasnije, na osnovu rezultata te studije, došlo se do zaključka da treba zaštititi cijelo stanovništvo, posebno trudnice.

„Bisfenol A smanjuje plodnost, utiče na razvoj ploda i endokrini je disruptor. Što znači da remeti rad hormonskog sistema i može da podstakne razvoj gojaznosti, dijabetesa tipa dva. Kao i drugih metaboličkih poremećaja”, napominje Ranđelovićeva.

Zato djeci ne treba dozvoliti direktan kontakt sa fiskalnim računima. A za osobe koje su zbog posla svakodnevno izložene kontaktu sa ovom vrstom papira, savjet je da obavezno što češće peru ruke vodom i sapunom prije uzimanja hrane ili da nose zaštitne rukavice.

Bezbjedniji termalni papir je stavljen na tržište još prije nekoliko godina, tako da je on dostupan i Evropa je spremna dočekala ovu zabranu koja je stupila na snagu 1. januara. Što se nas tiče mi nemamo vlastitu proizvodnju termalnih papira i zato je važno da uvoznici to imaju u vidu jer je odluka o zabrani doneta još 2017. godine i imali su dovoljno dug tranzicioni period da se pripreme na ovu mjeru, kaže na kraju gostovanja u Jutarnjem programu programska koordinatorka ALHeme, Jasminka Ranđelović.

Kako da smanjite rizik od trovanja

* operite ruke sapunom nakon kontakta s fiskalnim računom

* ne stavljajte račun u kese s hranom

* ne dozvolite da djeca dođu u kontakt s fiskalnim računom

* nosite rukavice ako redovno dolazite u kontakt s fiskalnim računom (npr. na radnom mjestu)

* birajte plastične boce sa oznakom “BPA free”

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *