Kakuća: Cilj da se putem projekata obezbijedi bolji privredni ambijent

Cilj četvorodnevne obuke koja se održava u Bijeljini jeste da se zaposleni u jedinicama lokalne samouprave i lokalnim ustanovama nauče da samostalno pripremaju i realizuju projekte kako bi obezbijedili što bolji ambijent za privredu, izjavio je Marko Kakuća, viši stručni saradnik za lokalni i ekonomski razvoj u Razvojnoj agenciji Republike Srpske.

Kakuća je zahvalio bijeljinskoj Razvojnoj agenciji za zajedničku organizaciju obuke za predstavnike tri jedinice lokalne samouprave – Bijeljine, Lopara i Ugljevika, o temi “Instrumenti za identifikaciju, pripremu i sprovođenje razvojnih projekata”.

On je naveo da se obuka realizuje prema metodologiji koju zahtijeva najveći broj domaćih, ali i međunarodnih institucija, te podsjetio da je Razvojna agencija, od 2015. godine, realizovala 27 obuka koje je prošlo gotovo 500 polaznika iz 54 lokalne samouprave.

“Neki od načina mjerenja uticaja tih obuka je podatak da je do sada realizovano više od 20 projekata koji su razvijani tokom obuka, sa ukupnom vrijednošću koja premašuje 12,5 miliona KM”, izjavio je Kakuća novinarima.

On je rekao da se na obuci trenutno radi na tri projektna prijedloga – jedan se odnosi na unapređenje ponude u ruralnom turizmu na području tri jedinice lokalne samouprave, a drugi na unapređenje poljoprivrednih, odnosno prerađivačkih kapaciteta i podsticaj ženskom preduzetništvu u ruralnim područjima.

“Treći je projekat uspostavljanje hitne medicinske službe na području opštine Lopare”, dodao je Kakuća.

Slaviša Jovanović, samostalni stručni saradnik u gradskoj Razvojnoj agenciji, rekao je da je riječ o četvorodnevnom seminaru koji se realizuje od utorka, 22. februara, do danas.

“Nadamo se da će učesnici obogatiti svoja saznanja, ojačati kapacitete i u narednom periodu izraditi kvalitetne projekte, putem kojih ćemo pomoći u razvoju grada Bijeljina i susjednih lokalnih zajednica”, naveo je Jovanović.

Jovanović je ukazao da bi uspješni projekti mogli da poboljšaju ukupni ambijent, otvore radna mjesta i donesu nove poslove.

“Samo u sinergiji svih institucija možemo doći do ukupnog boljitka”, naglasio je Jovanović.

Učesnik u obuci Aleksandra Jović rekla je da je na ovom seminaru stekla nova iskustva i saznanja koja će joj pomoći u daljem radu.

“Kroz interesantne sadržaje i interaktivni rad imali smo priliku da učestvujemo u dijelovima priprema projekata, što nam je pomoglo da razumijemo materiju”, navela je Jovićeva.

Ona je napomenula da su učesnici razmijenili iskustva, budući da dolaze iz tri lokalne zajednice, te izrazila nadu da će to biti iskorišteno u njihovom daljem radu i napretku, te doprinijeti ustanovama iz kojih dolaze.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.