Kako riješiti saobraćajne gužve u Bijeljini? /VIDEO/

Građane Bijeljine svakog dana kada izađu iz svojih domova dočeka slika  saobraćajnog vrtloga. Sve je veća koncentracija automobila  na ulicama našeg grada ,putovanje do radnog mjesta traje sve duže,  a o rješenjima ovog velikog problema za TV Arena govorio je Miodrag Rajković inžinjer drumskog saobraćaja.

Sve veće saobraćajne gužve uočavaju se na ulicama našeg grada. Tvrdilo se da je najveća koncetracija automobila na ulicama u periodu praznika i ljetnog perioda, jer tada dolaze naši mještani koji su se mahom odselili u inostranstvo. Međutim, ta tvrdnja u posljednje vrijeme i nije istinita, svjedoci smo da je zagušenje saobraćaja prisutno svakog dana, a vrijeme kada je u gradu prisutan takozvani kolaps je period od 15  pa do 17 časova, kada se građani vraćaju sa sa svojih radnih mjesta u svoje domove.

Kada je riječ o gorućim problemima koje utiču na gužve koje su pristune, Rajković navodi, nedostatak parking mjesta i javne garaže.

Zaustavljanje saobraćaja na kritičnim tačkama gdje je najveća koncetracija automobila, bilo jedno od potencijanih rješenja, kao primjer jedne takve Rajković navodi ulicu Meše Selimovića.

Trend zapadnih zemalja nosi sa sobom orjentisanost mladih da žive na periferiji grada, na našim prostorima može se reći da je situacija obrnuta. Mladi se češće odlučuju na život u centru grada, u ovom slučaju u centru Bijeljine, što doprinosi da je Bijeljina postala jedno veliko gradilište, pa ne preostaje mnogo prostora namjenjenog za vozila.

Kružni tokovi koji su pristuni u centru grada su čisti promašaj, dodaje Rajković.

Prema istraživanjima, od 50 do 60 odsto zagađenja vazduha u našem gradu uzrokuje saobraćaj, odnosno izduvni gasovi, gledajući dugoročno to je veliki ekološki problem.

Evropska sedmica urbane mobilnosti održava se i u Bijeljini, koja ima za cilj podsticanje na uvođenje i promovisanje aktivnih načina kretanja i alternativnih prevoznih sredstava. Svakodnevno se ulica Vuka Karadziča u periodu od 17 do 23h zatvara za motorna vozila.

Kada se pogriješi na svim parametrima,kada je u pitanju regulisanje saobraćaja,  dolazimo u situaciju kakva je danas u Bijeljini, jer svi smo mi vozači i svakodnevno dolazimo u problem i nadam se što skorijem rješenju ove problematike, zaključio je Miodrag Rajković.  


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *