Još jedan “Pancir” stigao na vojni aerodrom u Batajnici

Drugi dio topovsko-raketnih sistema za protivvazduhoplovnu odbranu “pancir-S1E”, koje Srbija nabavlja od Rusije, stigao je jutros na vojni aerodrom u Batajnici “Pukovnik-pilot Milenko Pavlović”, javio je “Sputnjik”.

Dio sistema je dopremljen avionom “an-124 ruslan”, registarskih oznaka RA-82038, istim onim kojim je u subotu, 22. februara, transportovan prvi dio isporuke.

Sporazum za nabavku jedne baterije “pancira”, koju čini šest sistema, zaključen je prošle godine, a u narednom periodu se očekuje nastavak isporuka.

“Pancir S” je hibridni topovsko-raketni sistem koji objedinjuje rakete zemlja-vazduh, dva topa kalibra 30 milimetara, osmatrački i nišanski radar, kao i optički blok za nadzor i upravljanje paljbom.

Osnovna namjena je zaštita važnih tačaka kao što su aerodromi, komandna mjesta, komunikacijska sjedišta, a namjenski je pravljen za gađanje ciljeva na visinama od nula do 15.000 metara visine i 20 kilometara daljine, i to vođenim raketama i topom sa velikom brzinom gađanja.

Pogodan je za odbranu od dronova, krstarećih raketa, protivradarskih projektila i niskoletećih aviona.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je ranije da je Srbija jedina u regionu koja ima raketni sistem “pancir”, odbrambeno oruđe koje čini Srbiju jačom i njenu vojnu neutralnost suštinskom i istovremeno snaži političku poziciju.

On je rekao i da nema sumnje da će “pancir” biti istovremeno i razlog da se povećavaju pritisci na Srbiju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *