Joković: 80 odsto Roma živi u siromaštvu /VIDEO/

Povodom 8.aprila Međunarodnog dana Roma u Udruženju građana “Otaharin” kažu da se i nakon 50 godina aktivizma od kada su Romi dobili zastavu i grb, situacija nije mnogo promijenila. Romi su i dalje dehumanizovani, manje vrijedni i lake žrtve progona, mržnje i diskriminacije, da žive u siromaštvu a da se stanje dodatno pogoršalo u vrijeme pandemije.

Na konferenciji za novinare prikazan je i video-snimak, čiji je cilj da podigne svijest ljudi o “stereotipima, diskriminaciji, o anticiganizmu kao pojmu koji ukazuje na rasnu netrpeljivost prema Romima, koja je zasnovana na decenijskim predrasudama i diskriminaciji koja je ukrijenjena u sve pore društva”. Udruženje Otaharin traži da se snažno istupi protiv bilo kakvog oblika etničkog protjerivanja i okrivljivanja Roma i drugih manjina tokom pandemije, ali i da se poslije nje osigura život.

Udruženje “Otaharin” već 16 godina radi na promociji i obrazovanju Roma, te njihovoj inkluziji u društvo, ali je zabinjavajuće da u Bijeljini danas ima pedesetoro djece na ulici, da postoji visok porocenat radne eksploatacije, da još postoje dječiji brakovi.

U Udruženju žena Romkinja povodom Međunarodnog dana Roma ističu značaj očuvanja kulture, tradicije i jezika romske populacije ukazujući i na probleme s kojima se suočavaju u društvu.

Udruženje Otaharin pomaže i proces obrazovanja Roma i Romkinja i njihovo ekonomsko jačanje kroz različite programe.

Dosta je u Bijeljini do sada urađeno po pitanju stambenog zbrinjavanja Roma. Nedavno je izgrađena i useljena jedna zgrada, a sredstva su obezbijeđena za izgradnja još dvije. Jedna smo od rijetkih lokalnih zajednica u BiH gdje je u lokalni akcioni plan uvrštena i borba protiv anticiganizma, ističu u Kancelariji za nacionalne manjine.

Gradska uprava je do sada uradila mnogo za najbrojniju nacionalnu manjinu u gradu, kaže Stanišić.

Dan Roma je i prilika da se podsjetimo da Grad Bijeljina čini velike napore da sugrađani romske nacionalnosti, pogotovo oni socijalno najugroženiji, dobiju uslove za život kakve imaju i ostali građani i da se na što ravnopravnijim osnovama uključe u društveni život naše lokalne zajednice. Vjerujemo da svi ljudi, bez obzira na nacionalnost, zaslužuju iste mogućnosti da se obrazuju, privređuju i, u cjelini, žive životom kakav priliči savremenom dobu, navodi se u čestitki gradonačelnika Bijeljine koju je uputio građanima romske nacionalnosti povodom Dana Roma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *