Jedna Trampova rečenica podigla je “brent” na više od 70 dolara

Cijene nafte su porasle danas za više od 2 odsto. Pri čemu je “brent” premašio iznos od 70 dolara po barelu, nakon što je predsjednik SAD Donald Tramp zaprijetio da će uvesti sankcije Iraku ako američki vojnici budu silom natjerani da napuste tu zemlju.

Fjučersi sjevernomorske nafte “brent” su na noćašnjem trgovanju skočili na 70,27 dolara za barel. Što je rast od 1,67 dolara ili 2,4 procenta u odnosu na petak, izvještava Rojters.

Američka “laka” nafta WTI trgovala se za 64,39 dolara po barelu. Odnosno za 1,34 dolara ili 2,1 odsto više nego u petak. Tokom trgovinske sesije, WTI nafta je na momenat dotakla nivo od 64,44 dolara, najviši od aprila prošle godine.

Cijene “crnog zlata” su tako uvećale dobitke zabilježen u petak, kada su uzletjele za više od 3,0 procenta, nakon što je u američkom vazdušnom napadu na aerodrom u Iraku ubijen iranski vojni komandant Kasema Sulejmani.

To ubistvo je pojačalo strahovanja od šireg sukoba na Bliskom Istoku. Koji bi mogao da poremeti snabdijevanje naftom iz regiona čiji udio u ukupnoj svjetskoj proizvodnji nafte iznosi gotovo 50 procenata.

Analitičari predviđaju da će se cijene nafte u 2020. godini kretati od 65 do 75 dolara za barel, zbog rastućih rizika za naftnu infrastrukturu na Bliskom istoku.

(SrpskaInfo)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *